Obilježen Dan sjećanja na Vukovar

stu 19, 2014 by

Obilježen Dan sjećanja na Vukovar

Večer uoči 18.studenog svijetlost svijeća obasjala je cijelu Hrvatsku u akciji «I u mom gradu Vukovar svijetli», a uz neizbrisivu sliku razorenog grada i kolone iscrpljenih i beskrajno tužnih ljudi koji nakon mjeseci opsade napuštaju grad, mnogi su se prisjetili i glasa Siniše Glavaševića koji je tih mjeseci preko Hrvatskog radija poručivao:

«Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali i primili prvi poljubac, netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa.
Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti.
A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi.”

Uz Dan sjećanja na Vukovar kojeg je Hrvatski sabor proglasio spomen danom na tragediju jednog grada koji je svojom herojskom obranom, patnjom i žrtvom svojih branitelja i građana postao simbolom Domovinskog rata, na klanječkom Trgu Antuna Mihanovića upaljene su 23 vukovarske svijeće. Nabavila ih je Krapinsko-zagorska županija za sve zagorske gradove i općine koje su na ovaj način uključile u akciju “I u mom gradu Vukovar svijetli”. Na glavnom klanječkom trgu u znak sjećanja i pijeteta lampione u obliku vukovarskog vodotornja upalili su župan Željko Kolar, gradonačelnik Zlatko Brlek, zamjenik gradonačelnika Zvonko Sever, predstavnici Vatrogasne zajednice grada i branitelja.

Središnje obilježavanje za Krapinsko-zagorsku županiju održano je u Zelenjaku gdje je vijenac ispred spomenika Lijepoj našoj položila delegacija sa županom, njegovim zamjenicima, saborskom zastupnicom Dunjom Špoljar i pukovnikom HV Žarkom Miholićem, a svijeće su upalili predstavnici braniteljskih udruga, Vatrogasne zajednice KZŽ te gradova i općina. Obilježavanju je prisustvovao i klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek.

Related Posts

Tags

Share This