Mali amfiteatar u Spomen parku znamenitih Klanjčana

stu 29, 2021 by

Mali amfiteatar u Spomen parku znamenitih Klanjčana

Završeni su radovi na izgradnji komemorativnog prostora amfiteatralnog tipa u Spomen parku znamenitih Klanjčana te je tako okončana još jedna faza rekonstrukcije parka. 

Proširenjem dosadašnjeg polukružnog “odmorišta” i postavljanjem kamenih klupa iz punih kamenih blokova s uklesanim originalnim stihovima Mihanovićeve pjesme “Horvatska domovina“,  dodan je jedan novi sadržaj ovom registriranom kulturnom dobru memorijalne baštine i parkovne arhitekture te stvoren još jedan novi prostor za održavanje kulturnih programa na otvorenom te prvenstveno terenske nastave za učenike iz različitih nastavnih područja. Svojim izgledom mali amfiteatar vizualno je povezan s postamentom spomenika Antunu Mihanoviću na trgu u povijesnoj jezgri Klanjca.
Riječ je o nastavku uređenja parka koje su još 2011. godine, uz 150. godišnjicu Mihanovićeve smrti, pokrenuli Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu i Grad Klanjec. Projekt je sufinanciran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni u iznosu od 266.850,00 kuna i to iz natječaja “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” LAG-a Zagorje-Sutla”. Radove je izveo “Građevinar Hrvoj” iz Poznanovca prema projektu Arhitektonskog studija DAAD d.o.o., projektanta mag. ing.arch. Damira Jakovića.
Realizacija ovog projekta dio je obilježavanja 225. godišnjice rođenja i 160. godišnjice smrti Antuna Mihanovića, a prigodna svečanost otvaranja bit će priređena kada će epidemiološke mjere biti takve da omogućuju sigurno okupljanje većeg broja građana.  
Nakon izgradnje amfiteatra, u idućoj fazi planira se hortikulturno uređenje parka te uvođenje novih sadržaja kojima će se posjetiteljima nastojati približiti zanimljive biografije i rad znamenitih Klanjčana. 

Related Posts

Tags

Share This