NOVI PROJEKT UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE ANTUNA MIHANOVIĆA

ožu 29, 2012 by

NOVI PROJEKT UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE ANTUNA MIHANOVIĆA

Nakon nekoliko uspješno predstavljenih projekata iz područja razvoja ljudskih prava i demokratskog građanstva, a u kojima su  se proteklih godina  uglavnom bavili povijesnom i kulturnom baštinom grada Klanjca, učenici Osnovne škole  Antuna Mihanovića Klanjec sa svojom mentoricom Jadrankom Husnjak, prof. povijesti, ove su se školske godine odlučili za novu, vrlo zanimljivu temu. Učenici Laura Kramarić, 8.r., Demian Kokan, 8.r., Ana Lovrečki, 6.r., Sara Pleško, 6.r., Patricija Pogačić, 6.r., Laura Šoban, 8.r. sami su inicirali rad na projektu pod nazivom VRATIMO SUTLI NJEZINE KUPAČE.

Raspravljajući o problemima koje su uočili u svojoj sredini, a potaknuti prošlogodišnjim iskustvom kada su zajedno s još nekolicinom svojih vršnjaka imali zdravstvenih problema te tada posumnjali da razlog možda leži u kupanju u rijeci Sutli, odlučili su se pozabaviti problemom onečišćenja rijeke. Nije naravno dokazano da bi onečišćenje vode bilo uzrokom zdravstvenih tegoba kupača, ali je povjerenje u sigurnost i čistoću vode rijeke Sutle poljuljana, tim više što su neki mediji godinu dana ranije izvještavali da je Sutla onečišćena opasnim tvarima.
Tako su klanječki osnovci odlučili istražiti kakvoću vode za kupanje i pokrenuti odgovorne na akciju kako bi se vratilo povjerenje kupača.
Proveli su anketu u školi kako bi doznali koliko se njihovih vršnjaka kupa preko ljeta i kako oni doživljavaju čistoću Sutle, u razgovoru sa starijim generacijama doznali su ponešto o dugoj tradiciji kupanja na Sutli. Ideju su objavili i Facebooku kako bi prikupili što više razmišljanja mladih. Uzeli uzorke vode na području kupališta i ispitivali stupanj onečišćenja, proučili dostupnu literaturu s Interneta i iz Gradske knjižnice.
Iz razgovora s gradonačelnikom Željkom Kolarom, koji je ujedno i član saborskog Odbora za zaštitu okoliša, doznali su da Sutla ne može biti službeno kupalište jer se zbog njezinog statusa ekološki značajnog područja ne smiju vršiti nikakve građevinske intervencije, a cijeli tok rijeke uređivat će se u skladu s propisima europske ekološke mreže NATURA 2000.
Rezultat koji ovi mladi aktivisti očekuju, a kako se čini do njega će svojim ozbiljnim pristupom i upornošću sigurno i doći, je to da se na uobičajenom, tradicionalnom mjestu za kupanje na Sutli u Mihanović Dolu češće kontrolira kakvoća vode.  Gradonačelnik im je stoga obećao da će Zavod za javno zdravstvo tijekom ljetnih mjeseci češće uzimati uzorke za analizu na hidrološkoj stanici u Zelenjaku. Osim toga ovo ljeto redovito će se kositi trava, postaviti kontejner za smeće i kemijski WC . Uz suglasnost vlasnika zemljišta, pokušat će se urediti i igralište za odbojku na pijesku. 
Svoj praktični doprinos dali su već i sami učenici klanječke škole pa je ovogodišnji Svjetski dan voda obilježen čišćenjem obale Sutle od smeća i tom su prilikom s cijelim projektom upoznati  i novinari pa tako imate priliku pročitati ovaj članak i na našim stranicama.
Našim mladim sugrađanima koji će svoj projekt predstaviti i na smotri, želimo uspješnu prezentaciju, ali i ostvarenje zacrtanog cilja i to na zadovoljstvo svih građana Klanjca.

Related Posts

Tags

Share This