Noć muzeja – Nemogući uvjeti

sij 31, 2022 by

Noć muzeja – Nemogući uvjeti

U dvorištu Studija Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu u petak je održana konceptualna izložbena akcija „Nemogući uvjeti“ splitskog umjetnika Vedrana Perkova kojom se Galerija Antuna Augustinčića uključila u 17. Noć muzeja koja je ove godine održana pod nazivom Muzeji između stvarnog i digitalnog: Muzeji u uvjetima globalne krize – Vol. 2.

Rad Vedrana Perkova kojeg je autor nazvao „Nemogući uvjeti“ temelji se na tome da smo imali mjesta u dvorištu Studia Galerije Antuna Augustinčića, koji smo u skladu s epidemiološkim uvjetima odabrali kao mjesto radnje. Vedran Perkov odlučio se za čist, jako jednostavan koncept, a to je da se u njega postavi top za snijeg, koji će u tom ograničenom prostoru u tom umjetnom klancu u Klanjcu, dakle između zgrade Galerije i škarpe koja drži brijeg, proizvesti te nemoguće uvjete koji su zapravo na određeni način metafora cjelokupnog stanja u kojem se, ne samo naše društvo, nego i, usudio bih se reći, cijelo čovječanstvo, a pogotovo kultura nalazi – pojasnio je koncept izložbe voditelj Galerije Antuna Augustinčića Božidar Pejković.

„Radi se o apelu da pokušamo malo dignuti tu likovnu, kulturnu i umjetničku scenu“
– Kada sam dobio poziv gospodina Pejkovića da pokušam nešto realizirati ovdje u Klanjcu i kada mi je opisao uvjete u kojima se djeluje, odnosno mogućnosti, tj. nemogućnosti u kojima se akcija može dogoditi, malo sam razmislio i upravo ta mogućnost, odnosno nemogućnost me primorala da se pozabavim time. Odlučio sam stoga napraviti jedan rad, koji bi malo opisao cijelu tu neizvjesnu situaciju. Pa sam odlučio proizvesti snijeg! Ako već ne možemo ništa, možemo pokušat’ napravit’ spektakl… I onda imamo tu umjetnu snježnu oluju, puno buke, puno snijega, vitlanja, akcije – na kraju će nam ostat’ ništa, nešto malo snijega koji će se otopit’, jednako k’o da nije bilo ove naše ludosti da u to krenemo. Radi se o nekakvom apelu da pokušamo malo dignuti tu likovnu, kulturnu i umjetničku scenu – rekao je o izložbenoj akciji njezin autor Vedran Perkov.

„Noć muzeja lijepa je tradicija za koju se nadam da će se nastaviti“
– Izuzetno mi je drago da Galerija Antuna Augustinčića jedina u okviru muzejske ustanove Muzeji Hrvatskog zagorja održava Noć muzeja. To je na neki način već jedna lijepa tradicija, koja će se, nadam se, nastaviti i dalje. U svakom slučaju, to je od velikog značenja za sam Grad i posjetitelje koji su ovdje. Ove godine, kao i prošle, uvjeti su takvi kakvi jesu, korona je, ima nešto manje posjetitelja nego inače, međutim to je uvijek bilo jedno od najposjećenijih događanja ovdje u Klanjcu. Za vrijeme dok je trajala Noć muzeja, od 16 – 22, ponekad 23 sata, nekad do pola noći, prolazilo je jako puno ljudi, ne samo Klanjčana, nego i iz čitavog Zagorja pa i iz Zagreba, tako da je to na neki način jedna lijepa promocija, a meni je posebno drago da je Galerija pokazala da je i u ovim teškim vremenima moguće organizirati jedno takvo događanje – rekao je gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

Nemoguće uvjete u Noći muzeja ’22 potpomogli su Ski klub Stars, Sveti Križ Začretje , Kulturni centar Klanjec te udruga Kućni kolektiv iz Klanjca.

Izvor: Zagorje.com i Televizija Zapad.

 

Related Posts

Tags

Share This