Nikola Benković ponovno izabran za predsjednika OMH u Klanjcu

ožu 26, 2021 by

Nikola Benković ponovno izabran za predsjednika OMH u Klanjcu

Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu održao je u četvrtak 25. ožujka u Velikoj dvorani Grada Klanjca svoju izbornu skupštinu. Uz epidemiološke mjere okupilo se nešto više od dvadeset članova ovog vrijednog Ogranka, a peta izborna skupština započela je himnom i odavanjem počasti preminulim članovima Ogranka. S postignućima iz prošle godine matičare je upoznao član Predsjedništva OMH Nikola Filko.  Zbog pandemije i ograničenja koje su nametnuli Covid-19 i potresi, u 2020. godini poremećen je redoslijed planiranih aktivnosti, a neke su odgođene za 2021. godinu. Ipak, već ranije započete aktivnosti u cijelosti su realizirane. Donacijom članova OMH na Vidikovcu je postavljen dvojezični info panel s podacima o Velikom raspelu i umjetničkom opusu p. Marijana Gajšaka. Uz potporu članova OMH i obitelji Milković  izvršeni su restauratorski radovi na grobu slikara Otona Ivekovića, obnovljena je nadgrobna ploča i restaurirana su slova. Predstavljena je knjiga ” Zaljubljeni kapelan” autora p. Tončija Trstenjaka uz prigodni glazbeni program don Antona Šuljića. Krajem školske godine za odličan uspjeh u osmogodišnjem školovanju i postignutu izvrsnost učenicima OŠ Klanjec, Kraljevec N/S, Kumrovec i Tuhelj, OMH je na školskim svečanostima uručio prigodne poklone. OMH će prema odluci Predsjedništva u četiri navedene škole i Gradskoj knjižnici “Antun Mihanović” darovati 250 knjiga iz Matičine naklade.
Iz usvojenog programa rada za 2021. godinu posebno vrijedi istaknuti obilježavanje 225. godišnjice rođenja i 160. godišnjicu smrti Antuna Mihanovića koju Ogranak namjerava obilježiti u suradnji s drugim klanječkim ustanovama i udrugama.  U povijesti Matice hrvatske od 25 dosadašnjih predsjednika jedan je bio Klanjčan, dr. Hrvoje VojkoIveković/1901.-1991./, znanstvenik, rektor Sveučilišta u Zagrebu, sa suprugom sahranjen na klanječkom groblju. Njegova godišnjica rođenja i smrti obilježit će se u 2021. godini zajedno sa 140. godišnjicom prvog spomena Matice u Klanjcu, a matičari se nadaju da će epidemiološka situacija dozvoliti i realizaciju brojnih drugih aktivnosti koje su planirane za ovu godinu. 
Dosadašnji predsjednik Ogranka Nikola Benković jednoglasno je ponovno izabran na tu dužnost,  potpredsjednik u idućem mandatu bit će i dalje Marijan Pleško, tajnica Kristina Kroflin Ban, a u Predsjedništvo su još izabrani i Jasna Gmajnički, Vitomir Zamuda, Brankica Greblički i Snježana Horvatin.
Na uspješnom četverogodišnjem razdoblju u kojem su ostvareni brojni i vrlo zahtjevni kulturni projekti Ogranku, a posebice njihovom inicijatoru i voditelju Nikoli Filku, zahvalio je i gradonačelnik Zlatko Brlek, a na kraju sjednice predsjednik OMH u Klanjcu Nikola Benković uručio je prigodne poklone uspješnim članicama OMH u Klanjcu i to Ružici Pečenjak za ustrajnost u pisanju pjesničkih zapisa, Diani Greblički Miculinić, dobitnici nagrade Belma za najbolji europski obrazovni materijal, te Ivani Grahovac za završen studij medicine.

 

Related Posts

Tags

Share This