Našim vinogradarima čestitamo blagdan sv. Vinka

sij 22, 2021 by

Našim vinogradarima čestitamo blagdan sv. Vinka

Spomendan je sv. Vinka, dan koji na simboličan način označava kraj blagdanskog i slavljeničkog razdoblja i početak ozbiljnih vinogradarskih poslova koji i naše klanječke vinogradare očekuju u idućim mjesecima. Kada se započinje s tako ozbiljnim poslom, u kršćanskom duhu našega naroda, to ne može proći bez Božjeg blagoslova i zaziva sveca zaštitnika, u ovom slučaju svetoga Vinka. 
Blagdan sv. Vinka za vinogradare je ujedno i jedan od najveselijih dana u godini, kada se u dobrom i veselom raspoloženju te uvijek u društvu obitelji i brojnih prijatelja, orezuje prvi trs, a na njega vješaju najbolje domaće kobase i špek sa željom da godina bude plodna i bogata kvalitetnim vinima. 

Sigurni smo da će naši vinogradari i ove godine nastaviti ovu lijepu tradiciju i u krugu svojih obitelji, skromno i sigurno neobično, ali ipak, proslaviti, danas ili u dane vikenda, tradicionalno Vincekovo.
Obići svoje vinogradare, orezati prvi trs, zaliti ga prošlogodišnjom vinskom kapljicom i zadržati se malo kod svojih kleti. 
Uz vesele fotografije s prošlih proslava Vincekovog, želimo našim vinogradarima i vinarima dobru godinu. Lijepo vrijeme, bez ikakvih nepogoda, zdravlje njima i svima koji im pomažu u poslovima te dobro zdravlje njihovim vinogradima.  A svima nama da se za iduće Vincekovo konačno vratimo našim starim dobrim običajima i da se kao ljubitelji dobre vinske kapljice možemo slobodno i sigurno veseliti u dobrom društvu pri svakoj našoj kleti i naravno, u našoj Klanječkoj pelnici. 

 

Related Posts

Tags

Share This