Naši umirovljenici na Zahvali jeseni

lis 10, 2016 by

Naši umirovljenici na Zahvali jeseni

Članovi Udruge umirovljenika grada Klanjca vrlo su se aktivno i na različite načine uključili u ovogodišnji program kulturno-turističke manifestacije “Zahvala jeseni u Klanjcu” koja je od 29. rujna do 2. listopada održana u našem gradu.
Na poziv Grada Klanjca i Kulturnog centra Klanjec bili su tijekom tog vikenda i sudionici programa Europa za građane te sudjelovali u aktivnostima objedinjenim pod nazivom Čvrsta EU – Solidarna EU, zajedno s partnerima iz Poljske, Slovačke, Srbije i Slovenije.

Tako su članovi udruge 30. rujna nazočili otvorenju izložbe posvećene prerano preminulom Velimiru Veljku Čižmeku u Gradskoj knjižnici te glazbenoj večeri koja je potom održana na Trgu Antuna Mihanovića.
U subotu, 1. listopada zajedno s članovima udruge “Korak po korak do zdravlja” bili su domaćini članovima Udruge umirovljenika Bistrice ob Sotli te delegaciji Rejeckih Teplica iz Slovačke na radionici “Bez žice” i susretu građana koji je održan u Zelenjaku. Uz piknik u prirodi razgovaralo se o migracijskoj krizi, europskim politikama vezanim uz njezino rješavanje te su razmijenjena mišljenja o žilet žici koje su neke države postavile na svojim granicima kako bi spriječile ulazak migranata na svoja područja. Zelenjak kao mjesto susreta odabran je upravo iz razloga što je na ovom području žicu postavila Republika Slovenija sa svoje strane državne granice. U razgovoru je istaknuto žaljenje građana, osobito pograničnog područja Klancja i Bistrice ob Sotli koji rijeku Sutlu nikada nisu doživljavali kao granicu koja razdvaja te i danas imaju dobre međusobne dobrosusjedske odnose. Iz tog razloga teško im je gledati žicu postavljenu dijelom i u zaštićenom krajoliku prirode koja ugrožava životinje, a u krajnjem slučaju ne može spriječiti fizički ulazak migranata. Građani okupljeni na ovom susretu izrazili su svoj stav da žicu treba što prije ukloniti te da ona ne može razdvajati države članice EU, nakon toliko dugo priželjkivane Europe bez granica.
Istoga dana poslijepodne na “Zahvali jeseni” vrijedne članice Sekcije za tradicijsko rukotvorstvo pripremile su starinske, domaće kolače od gibanica, savijača, bučnice…, koje su posjetitelji vrlo rado degustirali na njihovom štandu. Naravno da su domaće delicije vrlo brzo “planule” te su ostatak dana članice mogle uživati i u šarolikom kulturno-umjetničkom programu koji su izveli gosti iz gradova-partnera. Donacije posjetitelja za kolače udruga je pak odmah usmjerila za crowdfunding projekt “Zdraviji školski obroci za naše đake” koji provodi OŠ Antuna Mihanovića Klanjec. Kao točka na i ovog lijepog i sadržajnog vikenda bio je posjet koncertu Kaj vu duši u nedjelju, 2. listopada kojim je završena ovogodišnja manifestacija.
Na ovaj su način naši članovi aktivno obilježili Dan starijih osoba, Dan srca (još uvijek im dobro kuca) te Dan baka i djedova. Neka se netko samo usudi reći da su penzići za otpis!  U našem gradu i dalje mogu računati na vrlo aktivnu Udrugu umirovljenika koja će se rado uključiti u svaki novi projekt.
Za kraj još samo kratka najava. U tijeku su pripreme za godišnji susret svih članova udruge koji će se u tjednu proslave Martinja, 16. studenog održati u Zelenjaku. Opširnije o toj temi drugom prilikom.

Brankica Greblički

Related Posts

Tags

Share This