Na 5. sjednici Gradskog vijeća donesene brojne odluke

ožu 24, 2018 by

Na 5. sjednici Gradskog vijeća donesene brojne odluke

Gradsko vijeće Grada Klanjca održalo je 15. ožujka svoju 5. sjednicu. Pred gradskim vijećnicima našle su se čak 23 točke dnevnog reda, a među mnogobrojnim gradskim odlukama izdvajamo Odluku o financiranju javnih potreba u djelatnosti predškolskog odgoja kojom Grad Klanjec povećava svoj udio u  sufinanciranju ekonomske cijene vrtića. Tako će od sada roditelji plaćati 40%, a Grad 60% cijene vrtića. Jedna je to od mjera provođenja pronalitetne demografske politike na području Klanjca. Istovremeno se Grad Klanjec prijavio i na raspisani Poziv za prijavu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima u 2018. godini kojeg je objavilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i to s projektom zamjene dotrajalog krovišta na postojećoj zgradi DV „Kesten“.
22. ožujka 2018.konačno su objavljeni i dugo očekivani rezultati natječaja za mjeru 7.4.1. ruralnog razvoja na koji je Klanjec prijavio izgradnju novog vrtića na novoj lokaciji. Iako su rezultati razočarali gradonačelnika, vijećnike i njihove sugrađane, gradonačelnik je već početkom godine najavio da će Grad Klanjec pronaći rješenje za adekvatno proširenje kapaciteta vrtića bez obzira na ishod ovog natječaja. Razmišlja se u više smjerova, a neka od rješenja su kreditno zaduženje za gradnju nove zgrade, proširenje postojećeg prostora ili možda modularna gradnja koja je iskorištena za gradnju škole u Martinišću. Dobra je vijest i da je nakon objave rezultata natječaja za Mjeru 7.4.1 najavljeno otvaranje novog natječaja za sredstva EU i to isključivo za projekte izgradnje dječjih vrtića, s obzirom da su na prošlom natječaju prednost imale adaptacije i dogradnje postojećih, a interes i broj prijavljenih projekata za izgradnju vrtića iz cijele Hrvatske za koje na ovom roku nije odobreno sufinanciranje je ogroman.  

Radi usklađivanja s novim Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o lokalnim izborima donesen je novi Statut Grada Klanjca. Izmjene i dopune Statuta radi usklađivanja s novim zakonskim propisima obveza je svih jedinica lokalne samouprave, a Grad Klanjec odlučio se u cijelosti usvojiti novi Statut.

Razmatrana su Izvješća o radu i poslovanju za 2017. godinu i to Zagorske javne vatrogasne postrojbe, Dječjeg vrtića „Kesten“ Klanjec, Kulturnog centra Klanjec, Gradske knjižnice i čitaonice „Antun Mihanović“ Klanjec. Zatim Izvješće o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture i Programa izgradnje komunalne infrastrukture na području Grada Klanjca, izvršenju Programa javnih potreba u kulturi, Programa socijalne skrbi, Programa financiranja javnih potreba u športu, Programa utroška sredstava od prodaje stanova na kojima postoji stanarsko pravo i Programa utroška sredstava od naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade, izvršenju Plana gospodarenja otpadom Grada Klanjca,  izvršenju Proračuna Grada Klanjca te o radu gradonačelnika Grada Klanjca za razdoblje srpanj-prosinac 2017. godine. 
S dolaskom proljeća započet će i komunalne akcije na uređenju gradske infrastrukture. Tako je Gradsko vijeće donijelo i odluke o izboru tvrtki kojima će se u 2018. godini povjeriti ti poslovi. Poslove održavanja javne rasvjete na području Grada Klanjca obavljat će obrt „Šćukanec“ iz Velikog Trgovišća, održavanje nerazvrstanih cesta – iskop cestovnih jaraka i polaganje betonskih cijevi, popravak udarnih rupa na asfaltiranim nerazvrstanim cestama te sanaciju odrona (klizišta) uz nerazvrstane ceste obavljat će Zajednička obrtnička radnja „Gašpar“ iz Polica, dok će brigu o nabavi, prijevozu i ugradnji kamenog materijala voditi komunalno poduzeće „Zelenjak.
Vijeće je donijelo i Odluku o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za njegovo uklanjanje. Tako će ekološki osviještene Klanjčane, a osobito članove Eko udruge „Japica“, sigurno razveseliti postavljanje znakova upozorenja o zabrani odbacivanja otpada na javnim površinama, uspostava sustava za zaprimanje obavijesti o nepropisno bačenom otpadu, distribucija letaka o načinu njegova zbrinjavanja, evidentiranje lokacija divljih deponija te u konačnici i naređivanje posjedniku nekretnine na koji način nepropisno odloženi otpad mora ukloniti.

Gradski vijećnici donijeli su i Odluku o dodjeli priznanja Grada Klanjca koja će biti uručena na svečanoj sjednici za Dan grada. Dobitnici Povelje Grada Klanjca u 2018. godini su Želimir Krištofić, dugogodišnji obrtnik, Marijan Pleško, podupiratelj i aktivni član mnogobrojnih klanječkih udruga i društveni aktivist te Dječji vrtić „Kesten“ Klanjec koji ove godine obilježava 40-u godišnjicu rada. 
Treba svakako istaknuti i da su sve ove brojne odluke donesene jednoglasno.

 

Related Posts

Tags

Share This