Na 20. Zahvalu jeseni vratio se kulturno-umjetnički amaterizam

lis 6, 2021 by

Na 20. Zahvalu jeseni vratio se kulturno-umjetnički amaterizam

Zahvaljujući  ovogodišnjim sudionicima kulturno-umjetničkog programa posjetitelji subotnjeg poslijepodnevnog programa na “Zahvali jeseni 2021.” mogli su vidjeti vrlo zanimljiv i živopisan program glazbenih amatera. Tradicionalni susret “Zapjevaj i zapleši u kraju Lijepe naše”,  koji je prošle godine prekinula epidemija Covida-19, u svom šestom izdanju na pozornicu ovogodišnje “Zahvale jeseni” donio je ponovno šarenilo narodnih nošnji i kostima, ali i uvijek interesantan glazbeno-plesni program. Bilo je to još jedno krasno popodne na najvećoj klanječkoj kulturno-turističkoj manifestaciji ispunjeno pjesmom i plesom, ali što je najvažnije i osmijesima i zadovoljstvom i publike i izvođača.

Otvorili su ga te nas oduševili svojom vedrinom mališani iz Dječjeg vrtića “Kesten”, a
krasnim programom na ovogodišnjim Jesenima predstavila se i Osnovna škola Antuna Mihanovića, uz mali i veliki školski zbor te predstavljanjem najuspješnijih literarnih uradaka s brojnih dječjih festivala i natječaja na kojima su učenici sudjelovali u proteklom razdoblju. Sadržajan, edukativan i program koji potiče djecu na prihvaćanje kulturološke i svake druge različitosti s velikim su zanimanjem pratili i suradnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Rumunjske i Mađarske s kojima Osnovna škola Antuna Mihanovića razvija suradnju i razmjenu iskustava te je prošloga vikenda realizirala i dio aktivnosti u okviru Erasmus programa “Uz granicu bez granica”.

Nakon gostovanja u Moskvi na Zahvalu jeseni s tri folklorne koreografije i koreografijom za plesni par stigao nam je Ansambl Zabok te sa svojom umjetnikom voditeljicom Senkom Jurina još jednom dokazao kako je riječ o jednom od najboljih folklornih ansambala u Hrvatskoj.  Po prvi puta posjetitelji su u Klanjcu imali priliku čuti vrsni Mješoviti pjevački zbor iz Bistrice ob Sotli, a uvijek iznova svojim nastupom oduševe nas i naši gosti u programu Europa za građane – Ansambl Musica Antiqua Heviz te  Klapa ‘Jelačić’ iz Petrovaradina. Nakon duge korona pauze na pozornicu su se vratili i dvorski plesovi domaćeg KUD-a što je bilo posebno ohrabrujuće.

Gradonačelnik Zlatko Brlek nije krio zadovoljstvo što je klanječki trg za ovogodišnju Zahvalu jeseni ponovno postao Europa u malom uz prisustvo devet partnera iz sedam zemalja.
Pozdravljajući posjetitelje, izvođače i partnere istaknuo je kako posebno veseli  što smo se ove godine koliko je to god moguće vratili u nekakvu normalu, u odnosu na prošlu, kada smo „Zahvalu jeseni“ obilježili zaista skromno, no ipak smo uspjeli ne prekinuti tradiciju. 

Dvadesetu jubilarnu Zahvalu jeseni otvorio je župan Željko Kolar kojem je ova manifestacija posebno prirasla srcu.

– Mi Klanjčani i općenito svi Zagorci, strahovito smo vezani za mjesta iz kojih potječemo, za svoj komadić grunta, kako mi to znamo reći, a nekako sam stasao zajedno s ovom manifestacijom. Kao predsjednik Gradskog Vijeća i kao gradonačelnik razvijali smo je čitavo vrijeme i došli do jedne lijepe obljetnice. Koristimo EU fondove, imamo devet partnera iz sedam zemalja, da možemo upoznati druge kulture i druge običaje, a s druge strane stječemo nove prijatelje, nove partnere i radimo promociju, ne samo turizma Grada Klanjca i okolnih općina, već i čitave Krapinsko-zagorske županije – istaknuo je župan na prigodom otvorenja manifestacije

Likovna udruga “Oton Iveković” priredila je vrlo zanimljivu dvosatnu likovnu radionicu Mini tečaj keramike koju je vodila akademska kiparica Irena Podvorac, a u Studiju Galerije Antuna Augustinčića otvorena je izložb ‘Klanječki kipari – ponovno zajedno’.

Tradicijski sajam na “Zahvali jeseni u Klanjcu” ove je godine okupio 20 -tak izlagača. Nešto manje no inače, a razlog su epidemiološke mjere i nužnost održavanja socijalne distance. No, domaća zimnica, med i proizvodi od meda, vina, voćne rakije i likeri, bučino ulje, voće, povrće, suhomesnati proizvodi, prirodni ljekoviti pripravci, ručni radovi, rukom izrađeni nakit, domaći kolači … sve se to ponovno moglo vidjeti, probati i kupiti na “Zahvali jeseni” zahvaljujući vrijednim proizvođačima i hobistima.
Bogatu sajmenu ugostiteljsku ponudu pružili su ugostitelji pa je tijekom vikenda svatko mogao pronaći nešto za sebe.

Related Posts

Tags

Share This