Ministrica poljoprivrede i župan obišli tučom pogođena područja

lip 4, 2022 by

Ministrica poljoprivrede i župan obišli tučom pogođena područja

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i župan Željko Kolar obišli su u petak, 3. lipnja 2022. godine najteže pogođena područja jakim nevremenom koje je u četvrtak 2. lipnja nešto prije 20 sati pogodilo područje grada Klanjca i Oroslavja te općina Kumrovec, Zagorska Sela i Veliko Trgovišće te u Klanjcu održali kratki radni sastanak s gradonačelnicima Klanjca i Oroslavja i načelnicima pogođenih općina. 

Osim nezapamćene tuče kakve u našem kraju nije bilo u zadnja tri desetljeća i koja je gotovo u potpunosti uništila poljoprivredne nasade, ceste su poplavile bujice, u lipnju su na teren izašle ralice kako bi uklonile i do 70 cm leda i kako bi se uspostavio promet, aktivirala su se klizišta, uništene su brojne lokalne nerazvrstane ceste, a velike su štete, osim poljoprivrednika, velikih i malih, pretrpjeli i gospodarstvenici.

„Trebat će nam dani dok ponovo ne uspostavimo stanje kako je bilo prije, što se prometnica tiče. No, ono što najviše zabrinjava jesu štete na trajnim nasadima koje su takve da će se jedan dio nasada morati baciti, a ono što će ostati sljedeće dvije godine neće biti punog uroda i to je zapravo najveća šteta. Hvala svim službama koje su se uključile u sanaciju šteta i radile do 3 sata ujutro, a onda ponovo od 6 sati. Hvala i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković koja je danas bila ovdje s nama u posjetu pogođenim područjima. Iako je sezona tuče počela mjesec dana ranije nego inače, nadam se da je ovo kraj i da ovakvih susreta više nećemo imati. Ohrabruje nas čvrsta odluke Vlade da u što kraćem roku pomogne ljudima, poljoprivrednicima i gospodarstvenicima, a na prošlogodišnjem primjeru Požege, vjerujem da će se to ostvariti i na području naše županije“, rekao je župan Željko Kolar.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je nakon posjete: „Nažalost, hrvatski poljoprivrednici su uvijek među prvima koji su izloženi posljedicama prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda. Onima koji budu imali trajne štete, pomoći ćemo putem mjere ruralnog razvoja koja se odnosi na obnovu investicijskog potencijala, a za sanaciju gubitaka prihoda pomoći ćemo putem Zakona koji je donesen prošle godine i primijenjen je u Požeško – slavonskoj županiji, gdje smo u suradnji sa županijom izradili brz program pomoći za saniranja gubitaka prihoda. Vlada će odluku o pomoći donijeti već idući tjedan kako bi se natječaji mogli raspisati čim prije te kako bi ljudi prve pomoći mogli dobiti već kroz dva mjeseca, da bi se čim prije vratili normalnim životima i poslovima. Zasad nemamo procjenu o kolikoj se šteti točno radi“, rekla je ministrica Vučković.

Grad Klanjec nadaleko je poznat po odličnim vinima, no, šteta je na vinogradima ponegdje potpuna što je već prvog trena nakon nevremena ustvrdio gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek. Ponovio je kako je padala tuča veličine oraha, a osim tuče došlo do prodora vode u podrume. Apelirao je da se ovom kraju pomogne što prije te zaključio da su štete ogromne.

Vlasnik jednog od uništenih vinograda Zvonko Sever, kazao je da u 32 godine postojanja nisu ovo doživjeli. Rekao je da je šteta čak i veća od 100 posto jer će šteta se osjećati i idućih godina. Zadovoljan je sto su došli predstavnici vlasti i nada se konkretnoj pomoći jer od njegove vinarije živi i zarađuju tri obitelji. Kaže da sada treba napraviti sve da trs preživi iako osobno očekuje da njih 20 do 30 posto je praktički gotovo. Za samo nevrijeme kazao je da je došlo iznenada te je ponovio da ovoga nije bilo 32 godine. Samo nevrijeme je trajalo 15-ak minuta i da se danas vidi led na cestama.

 

Related Posts

Tags

Share This