Međunarodni je dan žena! Čestitamo!

ožu 8, 2022 by

Međunarodni je dan žena! Čestitamo!

Međunarodni dan žena obilježit će se i ove godine širom svijeta u spomen na 8. ožujka 1908., kada je 15.000 žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u New Yorku prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću, pravo glasa i zabranu rada djece. No, ulazak žena na tržište rada i bolji društveni položaj u većini zemalja nije doveo i do primjerene podjele rada u obitelji, pa je rezultat zapravo vrlo česta dvostruka opterećenost žena od kojih se očekuje podjednaki uspjeh i efikasnost na poslu, ali i u ulozi majke, domaćice, supruge…Krajem sedamdesetih feministički je pokret skrenuo pažnju na pitanja svakodnevne jednakosti muškaraca i žena, među kojima se ističu jednaka građanska i politička prava muškaraca i žena. No, do danas žene su za iste poslove često manje plaćene od svojih muških kolega.

Iako je učinjen značajan pomak u prepoznavanju i zaštiti ženskih ljudskih prava u svijetu, žene još uvijek nisu ravnopravne s muškarcima pa je i nakon stoljeća borbe za prava i dalje naglasak na izjednačavanju ženskih prava, osobito u poslovnom okruženju i političkoj zastupljenosti te je danas, jednako kao i nekada, važno i obilježavanje ovog praznika. 

U Klanjcu su, uz Međunarodni dan žena, još uvijek uz malo veći razmak i bez poljubaca, ali s krasnim crvenim ružama u rukama, na klanječkim ulicama, trgovima, na radnim mjestima svoje sugrađanke ponovno razveselili klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek i članovi SDP-a Milan Husnjak, Zvonko Sever i Mladen Županić.

Related Posts

Tags

Share This