Maja Vukina Bogović doslikala kulise božićnih jaslica za ljepši ovogodišnji Božić

pro 9, 2020 by

Maja Vukina Bogović doslikala kulise božićnih jaslica za ljepši ovogodišnji Božić

Lijepom suradnjom upravitelja franjevačkog samostana i župnika u Klanjcu p. Drage Brgleza, akademske slikarice Maje Vukina Bogović i Vitomira Zamude uz ovogodišnje božićne blagdane u klanječku župnu crkvu vratit će se kulise jaslica u originalnom postavu.  

Naime, još daleke 1935. godine akademski kipar Dragutin Filipović naslikao je za klanječku župnu crkvu prikaz Betlehema na lesonitnim pločama veličine 2×8 metara. Kako je velika kulisa smanjena i prilagođena novom prostoru u crkvi gdje su se postavljale jaslice fra Jeremija je smanjene kulise na 2×5 metara preslikao novim motivom Betlehema. Zadnjih nekoliko godina jaslice su bile postavljane bez kulisa, a to je potaknulo p. Brgleza da se ove godine starim jaslicama vrati puna raskoš i ljepota. Na žalost, pronađenim kulisama, koje su se sastojale od četiri dijela, jedan dio je tijekom vremena izgubljen.

Prema staroj fotografiji napravljena je rekonstrukcija pa je tako Vitomir Zamuda umetnuo panel od lesonita na mjestu nestalog dijela, a naša akademska slikarica-grafičarka Maja Vukina Bogović upotpunila je sliku Betlehema prema samo jednoj fotografiji koja joj je bila na raspolaganju.

Nakon nekoliko dana intenzivnog i izazovnog  rada na slici u prostoru samostana, njeno slikarsko znanje i iskustvo uspjelo je prilagoditi njezinu novu sliku stilu i načinu slikanja fra Jaremije te učiniti da nove kulise božićnih jaslica zasjaju ponovno u svom punom sjaju. 

 

Related Posts

Tags

Share This