Hommage Otonu Ivekoviću uz poetski performans Ljubice Ribić i Milana Novaka

pro 15, 2019 by

Hommage Otonu Ivekoviću uz poetski performans Ljubice Ribić i Milana Novaka

Gradska knjižnica “Antun Mihanović” i Likovna udruga Oton Iveković zanimljivim su kulturnim događajem održanim u petak 13. prosinca 2019. zaokružili godinu u kojoj su se u klanječkoj Izložbenoj dvorani dogodili uistinu brojni kulturni susreti.

Uz zanimljiv scenski nastup svoje pjesničke uratke na hrvatskom i slovenskom jeziku predstavili su varaždinska pjesnikinja Ljubica Ribić i  mariborski pjesnik s varaždinskom adresom Milan Novak. Ovo dvoje autora dviju dvojezičnih zbirki poezije: Beskonačno/Neskončno i Globina strahu/Dubina straha, umjetničkih i životnih partnera, ruše granice između država, uklanjaju jezične barijere, spajaju riječi u rijeku emocija i uče nas svojim stihovima nešto jako važno: da vrijeme ljubavi može premašiti vrijeme života. Pomalo su, ali više nego ugodno, iznenadili posjetitelje svojim zanimljivim i drugačijim načinom interpretacije stihova oslanjajući se na snagu glasa, maštu i gipkost tijela. I riječ. Jer oni su ipak prvenstveno pjesnici. A pjesnici vjeruju i pokušavaju nam pokazati i dokazati da poslije svih poraženih snova, a nema ljudskoga života u kojem se to ne događa, čovjek mora, da bi ostao uspravan, izmaštati neki novi san, dovoljno lijep da bio poražen kao i onaj prethodni, no toliko lijep da čovjek uvijek iznova povjeruje u njegovu dohvatljivost. 

Njihov književni performans svojim je glazbenim odabirom na najbolji način upotpunio Igor Siročić na gitari.

Uz to, na kraju godine koju Klanjec obilježava kao godinu Otona Ivekovića, Likovna udruga Oton Iveković predstavila se izložbom slika Homagge Otonu Ivekoviću. Nakon zabočke i zagrebačke publike, uz 150. godišnjicu rođenja i 80. godišnjicu smrti hrvatskog slikara, a rođenog Klanjčana, slike inspirirane njegovim djelima klanječki likovni amateri predstavili su i svojim sugrađanima. Izložbu je predstavila stručna voditeljica LU i ravnateljica Gradske knjižnice “Antun Mihanović” Maja Vukina Bogović.
Izložbu na kojoj izlažu Marija Antolić, Josip Pleško, Jasminka i Gordana Držaić, Ružica Blažinčić, Ivica Harapin, Mateja Harapin, Maja Vukina Bogović, Adrijana Čelec, Gabrijela Horvatek, Franka Poslek, Ana Grahovac, Filip Trajbar, Mladen Županić, i Ivana Lunko možete pogledati idućih dana u radno vrijeme Gradske knjižnice.

 

Related Posts

Tags

Share This