LEDENA BERBA U VINOGRADIMA OBITELJI SEVER

sij 18, 2012 by

LEDENA BERBA U VINOGRADIMA OBITELJI SEVER

Hladno jutro ovoga ponedjeljka u kojem se na obroncima Cesarske gore temperatura spustila na -6 stupnjeva obitelj Sever iskoristila je za berbu grožđa s 1200 trsova muškata žutog, traminca i graševine koji su na tri lokacije ostavljeni nakon jeseni za ovogodišnju  ledenu berbu.
Zvonko, Filip i Jakov Sever proizvedu godišnje i do 50.000 litara vina, a otprilike nešto manje od 10% grožđa posljednjih godina ostavljaju u svojim vinogradima za proizvodnju predikatnog vina koje će nakon prešanja, fermentacije još dvije godine dozrijevati u podrumu, a nakon toga još barem dvije, tri godine u staklenim bocama i tek tada biti spremno za tržište. Od ovogodišnje berbe očekuju 300 litara kraljice vina-“ledena berba”, koje se puni u bočice od 0,25 l, a takva bočica na tržištu dostiže cijenu od 200-injak kuna naviše, ovisno o godištu i kvaliteti. 
U hladno jutro kod Severovih se okupilo dvadesetak berača, među kojima je bio i klanječki gradonačelnik Željko Kolar. Promrzlim beračima, od kojih su neki došli čak s otoka Paga, dobro je došlo prethodno zagrijavanje kuhanim vinom i domaćim kobasama.

Related Posts

Tags

Share This