KunstTeatar gostuje u Kući Klajn

ruj 20, 2021 by

KunstTeatar gostuje u Kući Klajn

Nakon izvrsno prihvaćenih programa Radionice oko Kuće, Kino pred Kućom i Suvremeno u Zagorju, Kućni kolektiv svoj program Dobro došli Kući završava gostovanjem triju predstava koje su odjeknule na hrvatskoj nezavisnoj kazališnoj sceni u proteklim sezonama.

Besplatno možete pogledati tri predstave nezavisnog KunstTeatra iz Zagreba – VIC O SIZIFU, FLEX i MARTA I SEDAM STRAHOVA

KunstTeatar kazališna je udruga koja postoji od 2018. godine te vodi istoimeni kazališni prostor na zagrebačkoj Trešnjevci. Osnovali su je producentica Romana Brajša, glumac Domagoj Janković i redatelj Ivan Planinić s ciljem stvaranja novog prostora za generacijski bliske autore, a u svrhu razvoja neinstitucionalne suvremene umjetnosti i kulture, pogotovo izvedbenih umjetnosti.

srijeda 22. rujna 2021. u 20h / VIC O SIZIFU
redatelj Ivan Planinić

četvrtak 23. rujna 2021. u 20h / FLEX
redatelj Ivan Penović

ponedjeljak 4. listopada 2021. u 20h / MARTA I SEDAM STRAHOVA
redateljica Natalija Manojlović

Ulaz na predstave je besplatan, no zbog epidemioloških mjera kapacitet dvorane je ograničen.

Svoje mjesto možete rezervirati mailom na kucnikolektiv@gmail.com ili telefonski na 091 568 1222 (Dunja).

Ulaznice je potrebno preuzeti pola sata prije početka predstave u Kući Klajn, na ulazu u dvoranu. Posjetitelji se mole da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera i preporuka.

Tijekom programa Kunst u Kući prikupljat će se i donacije za renovaciju kino dvorane u umjetničkoj rezidenciji i društveno-kulturnom centru Kuća Klajn.

Program je sufinanciran sredstvima Grada Klanjca i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Više o predstavama:
U srijedu, 22. 9. pogledajte VIC O SIZIFU redatelja i autora teksta Ivana Planinića. Najbolje opisan kao fejk mit o bogovima i ljudima koji opušteno zaviruje u pukotine općih mjesta grčke mitologije, kamijevski nas zapitkuje je li Sizif najveći lukavac među smrtnicima ili obični drznik koji odbija umrijeti. Je li vječno guranje kamena pravedna kazna ili samo nepravedno iživljavanje egoističnog boga? Jesu li Camusove metafore o Sizifu kao o radniku ili o Sizifu kao o Don Juanu i dalje ekskluzivne, ili Sizifa, sada kao vic junaka, možemo promatrati i kao mačo-kapitalista, odnosno kao kič-ljubavnika?
Glavnu ulogu igra Karlo Mrkša, a glasove daju Jadranka Đokić, Domagoj Janković, Iva Kraljević, Nikša Marinović, Bernard Tomić, Paško Vukasović.
Uz Planinića dramaturgiju i tekstove potpisuje Ivana Vuković, a autori glazbe su Karlo Mrkša i Filip Triplat. Predstava je nastala u produkciji Umjetničke organizacije Punctum i KunstTeatra, a premijerno je izvedena u travnju 2021.

U četvrtak 23. 9. na rasporedu je FLEX – autorski projekt nastao iz kolektivnog, improvizacijskog rada grupe glumaca i dramaturga Ivana Penovića (koja je u istom formatu rada proizvela i predstavu „Katalonac“), a koji se bavi uredskim prostorom jedne privatne firme i njezinim zaposlenicima. Flex izvode Domagoj Janković, Karlo Mrkša, Bernard Tomić, Pavle Vrkljan i Matija Čigir, a scenograf je Filip Triplat koji je uz Karla Mrkšu i autor glazbe.
Ansambl i autorski tim predstave nagrađeni su Nagradom hrvatskog glumišta za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti, za sve njezine segmente, za inovativni pristup, novi smjer kazališta i specifično shvaćanje svijeta i trenutka u kojem živimo.
Bernard Tomić dobitnik je nagrade „Ivo Fici“ za najbolje glumačko ostvarenje glumca do 28 godina na Festivalu glumca za ulogu u predstavi Flex.
Predstava je nastala u produkciji Umjetničke organizacije Punctum i KunstTeatra, a premijerno je izvedena u svibnju 2019. 

U ponedjeljak 4. listopada na rasporedu je MARTA I SEDAM STRAHOVA – bajka za one koji će odrasti, koji odrastaju ili koji su odrasli. Autorica teksta i dramaturginja Ivana Vuković i redateljica Natalija Manojlović kreirale su suvremenu bajku o mentalnom zdravlju ispričanu kroz unutarnji svijet dvadesetogodišnjakinje Marte. Marta je i tužna i sretna, i osjetljiva i raspoložena, i panična i uzbuđena, i sjetna i vesela, i poletna i zakočena. Marta katkad plače, Marta katkad hrče u snu, a katkad ne može izaći iz stana. Katkad se boji. Baš kao i ja. Baš kao i ti. Baš kao i on i ona.
No, Marta je rekla da se boji. Marta je izgovorila: boli me.
Glavne likove, Martu i Svjetioničara, tumače Andreja Jandrić i Matija Čigir, dok se kao strahovi na videoprojekcijama pojavljuju Jerko Marčić, Sreten Mokrović, Adrian Pezdirc, Alma Prica, Anđela Ramljak, Damir Šaban i Petar Vrbanić Đula.
Predstava je nastala u koprodukciji Kazališne družine KUFER i KunstTeatra u suradnji s udrugom BoliMe uz podršku Ministarstva kulture, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova. Praizvedena je 2019. na sceni KunstTeatra u Zagrebu, a 2020. gostovala je na Dubrovačkim ljetnim igrama.

  

Related Posts

Tags

Share This