KUD Antun Mihanović gostovao na 49. Šokačkom sijelu u Županji

velj 10, 2016 by

KUD Antun Mihanović gostovao na 49. Šokačkom sijelu u Županji

Članovi Kulturno-umjetničkog društva “Antun Mihanović” Klanjec gostovali su prošlog vikenda na 49. Šokačkom sijelu u Županji, a njihov domaćin bio je KUU “Kristal Sladorana”.

Šokačko sijelo je najstarija i najveća manifestacija tradicijske kulture županjskog kraja, a uz brojna gostujuća folklorna društva i jedna od najznačajnijih folklornih manifestacija kod nas. Već 49. godina kroz vješto izvježbane koreografije, u brojnim nastupima kulturno – umjetničkih društava prikazuju se običaji, pjesme i plesovi, ali i životna svakodnevica stanovnika ovoga i ostalih hrvatskih krajeva. Izlazi tada na vidjelo sva raskoš, bogatstvo i ljepota izvornih slavonskih nošnji, kulturne baštine, folklora, narodnog stvaralaštva te bogatstva Šokadije. Manifestaciju obilježavaju brojne priredbe i nastupi, kazališne predstave i izložbe, večeri folklora i poezije, te izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji „Šokački cvit,“ a kulminacija je mimohod konjanika i u svečano ruho urešenih konjskih zaprega, te velika i vesela pokladna povorka ulicama grada.

Folklorna i tamburaška sekcija te folklorna pjevačka grupa KUD-a “Antun Mihanović” Klanjec sudjelovala je na III. VEČERI FOLKLORA na kojoj su se u dvorani “Mladost” predstavili gostujući ansambli. Uz naše kudovce nastupili su još  polaznici Glazbene radionice tradicijskih glazbala, KUD “Kralj Tomislav” Tolisa (BiH)KUD “Sveti Juraj” Duga Resa, Kulturna udruga “Žutopas” Smokovljani-Visočani, ŽVS “Đakovčanke” Đakovo, KUD “Šumari” Vinkovci i Folklorni ansambl Zagreb-Markovac.

Pred gotovo punom dvoranom domaće publike članovi KUD-a “Antun Mihanović” izveli su fragment svadbenih običaja zagorskog kraja u koreografiji umjetničke voditeljice Katarine Matošević, dok se pjevačka grupa predstavila s dvije izvorne narodne skladbe. Gromoglasni pljesak kojim je u više navrata publika tijekom izvedbe nagradila naše plesače, pjevače i svirače na najbolji je način pokazao kako su se pokazali u najboljem svjetlu i s puno energije, ali i umijeća, predstavili Slavoncima dio folklorne tradicije našeg zagorskog kraja.
U nedjelju, 7. veljače sudjelovali su i u velikoj pokladnoj povorci ulicama Županje, nasmijavši posjetitelje svojom “obrnutom” izvedbom zagorske svadbe.
Svakako treba istaknuti i da je ovo bila izvrsna prilika za zbližavanje i produbljivanje prijateljskih odnosa s članovima KUU “Kristal Sladorana” koji su se pokazali odličnim domaćinima te je sigurno da će se suradnja ova dva društva, koja je započela još na prošlogodišnjem gostovanju u Poljskoj, nastaviti i dalje.

Fotografije su preuzete s portala www.sokacki-portal.com

Related Posts

Tags

Share This