Koncertom pjevačkih zborova u župnoj crkvi u Klanjcu obilježena godišnjica p. Marijana Gajšaka

ruj 16, 2019 by

Koncertom pjevačkih zborova u župnoj crkvi u Klanjcu obilježena godišnjica p. Marijana Gajšaka

Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu, Župa Navještenja BDM i Kulturni centar Klanjec priredili su petak 13. rujna 2019. godine u klanječkoj crkvi koncert pjevačkih zborova povodom obilježavanja 75. godišnjice rođenja isusovca i umjetnika p. Marijana Gajšaka.
Marijan Gajšak rođen je u Dolu Klanječkom 18. kolovoza 1944., studij filozofije i teologije završio je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu 1973., a studij Istočne teologije na Orijentalnom institutu sveučilišta Gregoriane u Rimu 1975. Kiparstvo je studirao u Rimu i Parizu. Bio je član i solist Muškog zbora grkokatoličke župe sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu pa otuda i želja Ogranka MH u Klanjcu da se obljetnica njegova rođenja u rodnom mjestu obilježi upravo jednim vrhunskim glazbenim događajem, a upravo se to u petak u klanječkoj crkvi i dogodilo na veliko zadovoljstvo brojne publike. 
Na početku programa dobrodošlicu publici u kojoj je bio i klanječki gradonačelnik Zlatko Brle te pjevačima i njihovim voditeljima poželjeli su klanječki župnik p. Antun Jesenović i predsjednik Ogranka MH u Klanjcu Nikola Benković, dok su se dr.prim. Goran Ivanišević i pater Tonči Trstenjak prisjetili dragocjenih trenutaka iz osebujnog životopisa p. Marijana Gajšaka.
Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki  istaknula je kako se “… u našem frtalju svijeta u Krapinsko-zagorskoj županiji dičimo s puno odlika. Jedna od njih su naši izvrsni zborovi i zborsko pjevanje, a tu je i izvrsna odlika da se prisjećamo svih naših stanovnika koji su nas zadužili i pridonijeli životu naših sredina.”

U koncertnom programu nastupili su Pjevački zbor župe Navještenja Blažene Djevice Marije koji vodi p. Antun Jesenović, Pjevački zbor “Kraljevec na Sutli” s dirigentom Tomislavom Križancem, Mješoviti pjevački zbor KUD-a “Naša lipa” Tuhelj pod ravnanjem Armanda Slavičeka te odabirom skladbi i izvedbom na najbolji način potvrdili riječi Vlaste Hubicki. Prvi put je klanječka publika mogla uživati i u nadahnutom nastupu Zbora Izvor iz zagrebačke župe sv. Josipa, jednog od najpopularnijih hrvatskih duhovnih sastava koji je pod dugogodišnjim vodstvom Ivane Jelinčić surađivao i nastupao s najvećim imenima hrvatske glazbe od Olivera Dragojevića, Gibonnija, Radojke Šverko, Ivane i Marije Husar, Ivane Kindl… Njihova izvedba duhovnih skladbi u čijoj je izvedbi sudjelovao i jedan Klanjčan, Siniša Čižmek,  ispunila je publiku posebnim emocijama i pozitivnom energijom kojom ovaj zbor zrači. 

Članovi Predsjedništva OMH Klanjec, Nikola Filko, Brankica Greblički i Marijan Pleško, uz pomoć ostalih članova Ogranka i svojih sugrađana, priredili su nakon koncerta i vrlo ugodno neformalno druženje izvođača i publike u podrumu franjevačkog samostana. 

 

Related Posts

Tags

Share This