Haiku pezija Nade Jačmenice uz raširene ruke našeg Marina Držića

lip 24, 2022 by

Haiku pezija Nade Jačmenice uz raširene ruke našeg Marina Držića

Klanjčani i njihovi uvijek dragi gosti proveli su u četvrtak 23. lipnja vrlo ugodnu i izuzetno inspirativnu večer u društvu pjesnikinje, slikarice, liječnice, aktivistice Nade Jačmenice iz Svetog Križa Začretja, a razlog ovog novog susreta u paciju Galerije Antuna Augustinčića bila je njena knjiga haiku poezije Latice.

Knjigu koju je objavilo Hrvatskozagorsko društvo predstavila je recenzentica i prevoditeljica objavljenih stihova na engleski Đurđa Vukelić Rožić, koja je i sama ovjenčana mnogobrojnim nagradama na haiku festivalima u Hrvatskoj, ali i u Japanu, SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Novome Zelandu, Rumunjskoj…i jedna od zasigurno najboljih poznavateljica haiku poezije u nas.

U ovoj prvoj zbirci Nade Jačmenice nanizane su istine, detalji njenih haiku trenutaka. Istina i čistoća zapisa donosi snagu haiku stihovima. Svojim čitateljima uvijek nanovo otkriva nešto novo u razumijevanju nikada nevažnih pojava, stvari i bića koja nas okružuju. Ništa i nitko nije manje vrijedan; svaki pa i najmanji kamenčić, osušeno stablo, travka ptica, dijete ili prosjak vrijedni su naše pažnje i poštovanja…” istaknula je u svom osvrtu na Latice Đurđa Vukelić Rožić.
Stihove na kajkavskom govorila je sama autorica, a dio haikua iz zbirke čitala je i Snježana Horvatin. Svoj poseban senzibilitet i ovaj put pokazao je Igor Siročić odabravši za ovu večer skladbe koje su se  predivno nadovezale na stihove Nade Jačmenice te smo sigurni da su posjetitelji otišli svojim domovima bogatiji za jedno iznimno umjetničko iskustvo.

 

 

Related Posts

Tags

Share This