Klanječkoj školi odobren projekt u programu ERASMUS+

svi 30, 2019 by

Klanječkoj školi odobren projekt u programu ERASMUS+

Agencija za mobilnost i programe Europske Unije odobrila je projektni prijedlog koji je Osnovna škola Antuna Mihanovića Klanjec prijavila u okviru programa ERASMUS+, Ključna aktivnost 1, za područje općeg obrazovanja. 

Odlukom o dodjeli financijske potpore za projektne prijedloge za 2019. godinu od 24.5.2019., klanječkoj školi je odobreno 15.324,00 EUR za projekt pod nazivom „Uz granicu bez granica“.

Riječ je programu kojim Europska unija  financijski podupire usavršavanje učitelja, jačanje kapaciteta, integraciju iskustva stečenih zahvaljujući mobilnosti i učiteljskoj razmjeni u europskim zemljama, jačanje interkulturalnih kompetencija, modernizaciju i internacionalizaciju škole.

Sporazum o dodjeli financijske potpore bit će potpisan tijekom lipnja.

Projekt “Uz granicu bez granice”, u suradnji s klanječkim učiteljima, osmislila je i napisala projektni prijedlog ravnateljica Melita Ulama sa željom da se učiteljima omogući edukacija i razmjena iskustava iz njihovih nastavnih predmeta u više europskih zemalja. Tako će zahvaljujući ovom projektu naši učitelji moći vidjeti kako izgleda nastava njihova predmeta u primjerice Velikoj Britaniji, Irskoj, Italiji.., a sve kako bi pozitivna iskustva mogli primijeniti u nastavi i u našoj školi.

– Smatramo da škola treba biti nositelj promjena u zajednici. Zahtjevi novih generacija učenika sve su raznolikiji te je potrebno kontinuirano se mijenjati i uvoditi nove metode i strategije u obrazovanju. Zato naša škola želi kontinuirano osposobljavati učitelje koji će stjecanjem novih znanja moći motivirati učenike različitih sposobnosti i zadovoljiti potrebe modernih generacija. Ovim ćemo projektom rad u našoj školi obogatiti novim znanjima, međunarodnim obrazovnim i kulturnim iskustvom i kontaktima. Pasi Sahlberg je napisao:„…ako svi razmišljamo na isti način, vjerojatno nitko od nas ne razmišlja baš
mnogo.“ Svijet oko nas se mijenja, globalizacija, digitalizacija i ekonomski razvoj kreiraju nove mogućnosti, ali postavljaju i nove zahtjeve. Čak i stručni mladi učitelji s nekoliko godina iskustva bez kontinuiranog usavršavanja ne mogu odgovoriti na sve potrebe svojih učenika. Svi podržavaju i odobravaju promjene, ali vrlo se teško sami mijenjaju. Promjene počinju prvim korakom, a za nas je to spremnost učitelja da promijene sebe i sudjelovanjem u ovakvom projektu po prvi put. Svojim učenicima i zajednici tako dajemo najbolji primjer. Odlučni smo pronalaženju najboljeg rješenja za naše učenike, za naš profesionalni razvoj i svoju zajednicu. Učitelji će se upoznati s drugačijim stilovima poučavanja i pristupima obrazovanju s mišlju na izjavu Andy Hargreavesa: „Jedan od načina na koji nastavnici
napreduju u struci je učenje od drugih nastavnika. Škole postaju bolje kad uče od drugih škola. Izolacija je neprijatelj svakog napretka.“ – rekla je uz ovaj lijepi uspjeh ravnateljica Melita Ulama.

Sigurni smo da je to tek početak uspješnog sudjelovanja klanječke škole u programu ERASMUS+ te da školu očekuju i nove uspješne prijave.

 

 

Related Posts

Tags

Share This