Klanjec opet postaje Europa u malom

tra 27, 2023 by

Klanjec opet postaje Europa u malom

Ovogodišnji Dani grada Klanjca započet će šestim susretom građana u okviru novog CERV programa Europske unije.
U vikendu pred nama Klanjec će opet postati Europa u malom i to zahvaljujući programu Bratimljenja gradova EU kojeg organiziraju Grad Klanjec i Kulturni centar Klanjec u suradnji s partnerima iz 12 europskih država.

Zadovoljstvo nam je pozvati vas u subotu 29. travnja 2023. s početkom u 10:30 sati  u Veliku dvoranu grada Klanjca na jutarnji dio aktivnosti te u 19:00 sati na završnu konferenciju i kulturno-umjetnički program Klanječka glazbena razglednica.

Subota, 29.4., Velika dvorana Grada Klanjca

10:30h Prezentacija –Građanska energija – primjeri dobre prakse energetske solidarnosti –   moderator REGEA

11:00h Radionica – Novi europski Bauhaus – mogućnosti međusobne suradnje – moderator REGEA

 11:30h Pauza za kavu

11:45h Prezentacija – Moja osobna priča – poslušaj me i pokušaj razumjeti – iskustva izbjeglica iz Ukrajine

12:30h  Debata – Integracija, asimilacija ili potpora za povratak migranata svojim domovima. Što građani misle?

19:00 sati – Velika dvorana Grada Klanjca

Klanječka glazbena razglednica – glazbeni program uz Dan grada i završetak programa Bratimljenja gradova EU
Nastupaju: OŠ Antuna Mihanovića, KUD “Antun Mihanović”, Ambrozije Puškarić, tenor, gitara i Tomislav Goluban.

Program Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) najveći je program EU do sada namijenjen promicanju i zaštiti vrijednosti Unije: demokracije, vladavine prava, temeljnih prava, transparentnosti i dobrog upravljanja te ima za cilj izgradnju još demokratskije Europe i podizanje svijesti građana/ki o pravima i vrijednostima sadržanima u temeljnim Ugovorima i Povelji te pruža financijske potpore za građanski aktivizam, promicanje jednakosti za sve i provedbu prava i vrijednosti Europske unije.
CERV je zamijenio dosadašnji program Europa za građane u kojem je od 2014. do 2021. Grad Klanjec u mjeri Bratimljenja gradova bio jedan od najuspješnijih hrvatskih prijavitelja.

Europska komisija sufinancira novi program u mjeri Bratimljenja gradova koji je EACEA-i prijavio Grad Klanjec u suradnji sa svojim Kulturnim centrom u iznosu od 30.000€, a okupit će od 27. – 30. travnja u Klanjcu partnerske organizacije iz 12 država.

Sudionici: partneri Gradu Klanjcu u projektu Vrijeme krize – šansa za europsko zajedništvo su Grad Qrendi (Malta),  Grad A Bana (Španjolska), Grad Wilamowice (Poljska), Općina Rajecké Teplice (Slovačka), Grad Dolní Benešov (Češka), Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo “Jelačić” Petrovaradin (Srbija), Dunav 1245, Sremski Karlovci (Srbija), Općina Starše (Slovenija), Društvo upokojencev Bistrica ob Sotli (Slovenija), Musica Antuqua Ensemble Heviz (Mađarska), KUD Hasan beg Biščević Bihać (Bosna i Hercegovina), Demokratski savez Hrvata u Rumunskoj, Lupuc (Rumunjska), Folklorna grupa Grenzland, Nikitisch (Austrija).

U okviru planiranih aktivnosti sudionici susreta u Klanjcu posjetit će u petak Hrvatski sabor u kojem će ih primiti predsjednik odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić, svoje aktivnosti nastavit će u Kući Europe, a u subotu prijepodne imat će prezentacije i debate u Velikoj dvorani Grada Klanjca.

Cilj projekta je potaknuti aktivno sudjelovanje građana u rješavanju aktualnih problema s kojima se trenutno suočavaju svi građani Europske unije i koji izravno utječu na njihov svakodnevni život, ali i o čijem rješenju ovisi budućnost Europske unije. Tijekom susreta građani će razmijeniti svoja mišljenja, iskustva te sudjelovati u debatama, diskusijama, radionicama i drugim projektnim aktivnostima koje se tiču solidarnosti i nediskriminacije, mogućnostima građanskog aktivizma u ubrzanoj provedbi Europskog zelenog plana i osobnog građanskog angažmana u smanjenju energetske ovisnosti EU, posljedicama postpandemijske i ratne gospodarske krize i politika EU-a za njihovo prevladavanje. Uključivanjem građana u rasprave o ovim temama projekt doprinosi jačanju demokratskog legitimiteta EU, ali i osjećaju odgovornosti građana prema budućnosti EU.
Klanječki program posebno podržava suradnju s pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u i izvan EU.

Related Posts

Tags

Share This