KLANJEC MJESTO UČENJA O HRVATSKOJ HIMNI I NJEZINU AUTORU TE MJESTO UPOZNAVANJA S HIMNAMA EUROPSKIH ZEMALJA

srp 27, 2012 by

KLANJEC MJESTO UČENJA O HRVATSKOJ HIMNI I NJEZINU AUTORU TE MJESTO UPOZNAVANJA S HIMNAMA EUROPSKIH ZEMALJA

Ideja da Klanjec bude mjesto učenja o hrvatskoj himni i njezinu autoru te mjesto upoznavanja sa svim himnama europskih zemalja dobiva najozbiljnije naznake ostvarenja. Tu ideju iznjela Snježana Pintarić u svom predavanju na stručno-znanstvenom skupu održanom u prostorijama franjevačkog samostana u Klanjcu 14. studenog 2011. povodom obilježavanja 215 godina od rođenja i 150 godina od smrti Antuna Mihanovića u organizaciji Ogranka MH Klanjec. Odmah nakon predavanja prisutni na skupu izrazili su svoje slaganje sa tom idejom te je nekolicina dala i prve prijedloge. Ubrzo se ta ideja proširila među stručne i političke krugove, te su vrlo brzo započeli i konkretniji prijedlozi i radnje na njezinu ostvarenju. Posljednji u nizu sastanaka o toj temi održan je u Klanjcu 24. srpnja 2012. koji je inicirao  gradonačelnik Grada Klanjca Željko Kolar kako bi se donijeli i konkretni zaključci. Na sastanku su bili nazočni:

Zlatko Uzelac, pomočnik ministrice kulture
Eva Brunović, načelnica odjela za muzejsko-galerijsku djelatnost ministarstava kulture
Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu
Lana Križaj, voditeljica konzervatorskog odjela u Krapini
Željko Kolar, gradonačelnik Grada Klanjca i saborski zastupnik
Sonja Borovčak, županica KZŽ
Vitomir Zamuda, Kulturni centar Klanjec

Snježana Pintarić upoznala je prisutne o temi i dosadašnjim aktivnostima realizacije te ideje. Gradonačelnik Željko Kolar upoznao je prisutne sa svojim kontaktima i razgovorima s određenim osobama u Hrvatskom Saboru i ministarstvima  te napomenuo da je kod svih naišao na odobravanje i obećanje da će maksimalno pomoći u realizaciji te ideje sukladno ovlastima koje oni imaju.
Nakon razgovora u uredu gradonačelnika  krenulo se u razgledavanje lokacija i prostora koji bi bili u funkciji prezentacije i upoznavanja hrvatske himne i himni  europskih zemalja.
Na ručku priređenom nakon razgledavanja nastavilo se sa raspravom i prijedlozima prisutnih te su se svi složili sa idejom da se postav hini smjesti u sjeverni prizemni dio samostana (sada neuređen) a da se u zamišljeni i prihvaćeni postav Zavičajne zbirke i dosad uređeni prostor intervenira minimalnom izmjenom i to u smislu da  cijela muzejska priča postava završi Hrvatskom u društvu europskih zemalja čije se himne i prepoznatljivi simboli mogu vidjeti i čuti u muzeju himni. Dogovoreno je da se takvim prijedlogom nastave daljnji kontakti s određenim stručnim i nadležnim osobama i institucijama.
Donesena je i odluka da se slijedeći sastanak održi u prostorijama Ministarstva kulture u ponedjeljak 30. srpnja.

 

Related Posts

Share This