Klanjec među top 10 gradova po povlačenju sredstava EU po stanovniku

kol 14, 2018 by

Klanjec među top 10 gradova po povlačenju sredstava EU po stanovniku

Portal gradonačelnik.hr analizirao je svježe objavljene podatke Ministarstva financija o izvršenju proračuna jedinica lokalne samouprave za 2017. godinu. Prema njima, Grad Klanjec nalazi se među prvih 10 gradova koji su u prošloj godini povukli najviše sredstava iz fondova Europske unije po glavi stanovnika. Kako piše gradonačelnik. hr u 2017. Lipik je preoteo prvo mjesto Ludbregu koji ga je držao 2016. Za petama mu je gotovo dvostruko veća Županja, koja je prošle godine dobila što direktne što indirektne pomoći iz Unije u vrijednosti od 2,7 milijuna kuna, odnosno 224 kune po stanovniku, a slijede Rab (172 kn), Virovitica (164 kn), Pazin (160 kn), Velika Gorica (132 kn), Klanjec (128 kn), Pleternica (120 kn), Buzet (119 kn) te Bjelovar sa 105 kuna po stanovniku povučenih iz EU fondova.

Pet godina od ulaska u Europsku uniju i dalje ne možemo biti zadovoljni iskorištavanjem sredstava iz EU fondova. Podaci o direktnoj i indirektnoj pomoći gradovima u 2017. godini pokazuju oštar pad u povlačenju sredstava, no istovremeno je porastao broj gradova koji su iskoristili EU fondove za financiranje svojih projekata pa ih je u 2017. bilo 11 više nego godinu ranije. S druge strane, zabrinjava da od 129 gradova njih čak 32 od hrvatskog ulaska u EU do danas nisu povukli ni lipe iz fondova, bilo direktno, bilo indirektno, komentar je objavljen na ovom portalu.

S obzirom na dosad potpisane ugovore o korištenju sredstava iz fondova EU, a osobito budu li do kraja godine objavljeni rezultati za novi natječaj u okviru Mjere 7.4.1 i prođe li Grad Klanjec sa svojom ponovnom prijavom za izgradnju i opremanje dječjeg vrtića, 2018. godina bit će sigurno za Grad Klanjec i daleko uspješnija od prethodne.

Related Posts

Tags

Share This