Klanjec među pet gradova u Hrvatskoj s najmanjim rizikom od siromaštva

sij 10, 2017 by

Klanjec među pet gradova u Hrvatskoj s najmanjim rizikom od siromaštva

Siromaštvo je nažalost globalni problem današnjice, a prema podacima Eurostata (Statistički ured europskih zajednica), samo u zemljama EU prošle je godine riziku siromaštva bila izložena gotovo četvrtina populacije, preko 122 milijuna ljudi, dok se Hrvatska nalazi u gornjem dijelu EU ljestvice prema pitanju nezaposlenosti i siromaštva. Četvrti smo u Europi po siromaštvu starijih osoba, imamo jednu od najvećih stopa nezaposlenosti mladih, a po riziku od siromaštva smo osmi, sa stopom od 19.2 posto.

Usprkos tome što je Hrvatska s navedenom stopom rizika od siromaštva u samom europskom vrhu, neki hrvatski gradovi, među kojima je i naš Klanjec, daleko su bolji od EU zemalja koje imaju najmanji problem sa siromaštvom.

Koristeći podatke Državnog zavoda za statistiku, analitičari portala Gradonačelnik.hr istražili su prema dohodavnom kriteriju koji su to gradovi u Hrvatskoj najmanje pogođeni siromaštvom i socijalnom isključenosti. Prikazani podaci portala ne pokazuju koliko je osoba stvarno siromašno, već koliko njih ima dohodak ispod praga rizika od siromaštva (izraženo u postocima prema broju stanovnika grada/općine). Državni zavod za statistiku objavio je prije nekoliko mjeseci detaljne rezultate istraživanja siromaštva koji su dobiveni kombiniranjem Popisa stanovništva iz 2011. godine s istraživanjem koje nudi podatke o dohotku kućanstva. Tako je preko Ankete o dohotku stanovništva (EU-SILC) u kombinaciji s popisom stanovništva, simuliran dohodak svakog popisanog kućanstva. Korištenjem različitih ekonometrijskih modela, metodom procjene na malom području dobiveni su po prvi puta za Hrvatsku podaci o siromaštvu na svim razinama tj. za svaku pojedinu županiju, gradove i općine.

Za Hrvatsku je procijenjen prag rizika od siromaštva za odraslu osobu u iznosu od 24. 000 kuna godišnje, a dobivena je stopa rizika od siromaštva 19.2 posto. To znači da otprilike 823. 000 osoba u Hrvatskoj ima dohodak ispod praga rizika od siromaštva, a najugroženije su osobe starije od 65 godina.

Analiza portala Gradonačelnik.hr pokazala je da u prosjeku gradovi imaju manju stopu rizika od siromaštva (18,5 posto) u odnosu na općine (27,1 posto). Gledajući po dohodovnom kriteriju, pokazalo se da je grad koji gotovo i ne osjeća problem siromaštva Čabar s rizikom od siromaštva od 4,7 posto. Na drugom mjestu je Labin, sa 6,7 posto, na trećem Buzet, sa 6,9 posto, slijedi Dubrovnik sa stopom od 7,8 posto, a na visokom petom mjestu je Klanjec, sa stopom rizika od siromaštva koja iznosi 8,9 posto. Iza Klanjca su tako ostali znatno bogatiji gradovi kao što su Kastav, Zagreb, Varaždin, Zaprešić i Krk.

Gradonačelnik Zlatko Brlek osvrnuo se na ovu analizu: “Iako se radi o simuliranim podacima moram priznati da sam svakako ugodno iznenađen. Našim dobrim radom u proteklih osam godina grad Klanjec postao je sve poželjnije mjesto za život. Tome bi ubuduće još više trebao doprinijeti i daljnji razvoj gospodarstva. Naime, promjenom Prostornog plana omogućili smo da Predionica krene u izgradnju novog proizvodnog pogona od 3650 četvornih metara, a trenutno pregovaramo i s dva ozbiljna investitora za gradnju pogona u gospodarskoj zoni u Lepoglavcu, koji su od Ureda za prostorno uređenje zatražili posebne uvjete za izgradnju. Posebno veseli činjenica da su prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje ispostave Klanjec trenutno na Zavodu evidentirane svega 123 nezaposlene osobe. Unapređenju života u Klanjcu doprinijet će i izgradnja novog dječjeg vrtića za čiju gradnju imamo svu potrebnu dokumentaciju i namjeravamo je aplicirati na mjeru ruralnog razvoja 7.4 čim će natječaj biti raspisan. Također, Klanjec ukupno za socijalne pomoći izdvaja preko 300.000 kuna što uključuje i sufinanciranje prijevoza za osnovce te za srednjoškolce, kao i učeničke i studentske pomoći na osnovu socijalnog kriterija ili kriterija uspjeha. Za svako novorođeno dijete grad osigurava novčanu pomoć.” Gradonačelnik ističe kako će se navedenim i sličnim mjerama i u budućnosti nastojati osigurati što kvalitetniji život Klanjčankama i Klanjčanima. 

Related Posts

Tags

Share This