Klanjec među najboljim gradovima u RH za najveći napredak u kvaliteti života

lis 22, 2021 by

Klanjec među najboljim gradovima u RH za najveći napredak u kvaliteti života

Ovogodišnji izbor najboljih gradova u Hrvatskoj, u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos, koji je završen u četvrtak dodjelom nagrada „Najbolji grad 2021.” u Novom Vinodolskom, obogaćen je novom kategorijom, izborom grada koji je ostvario najveći napredak u kvaliteti života. Kandidati su bili Klanjec, Križevci, Metković, Sinj i Sisak.

Svečanoj dodjeli nagrada „Najbolji grad 2021.” u Novom Vinodolskom prisustvovao je i klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek te neposredno nakon dodjele istaknuo kako je za Grad Klanjec, ali i njega osobno, i sama nominacija ogromno priznanje.  

-U prvom trenutku me ova nominacija i iznenadila jer se u takvoj konkurenciji hrvatskih gradova nisam nadao ni nominaciji , a kamoli finalu. To je potvrda da smo u proteklom vremenu kvalitetno i dobro radili i da to prepoznaju možda više ljudi koji naš grad promatraju sa strane, nego mi domaći. No, daleko je to još od one kvalitete života kakvu bih ja želio da Klanjec i moji Klanjčani imaju. Ipak, svake godine tu kvalitetu nastojimo poboljšavati pa se nadamo da će u budućnosti biti još puno bolje nego što je danas. Čestitam Križevcima koji je pobjednik u našoj kategoriji, a ovaj susret u Novom Vinodolskom izvrsna je prilika za razmjenu iskustava i novih ideja – rekao je gradonačelnik Klanjca nakon dodjele nagrada.

Kako je istaknuto na dodjeli, nagrada za najveći napredak u kvaliteti života osmišljena je tako da je uspoređen poredak u kategoriji kvalitete života u 2020. u odnosu na poredak za istu tu kategoriju u sklopu prvog izbora najboljih hrvatskih gradova 2018. godine. Pet gradova koji su ostvarili najveći napredak u poretku ušlo je u finale.

Organizatori izbora uzeli su u obzir 29 kriterija iz gospodarstva, proračunske politike gradova, komunalne infrastrukture i usluga, demografije, zaštite okoliša i kvalitete stanovanja. Dio tih kriterija primijenjen je u rangiranju gradova u drugim kategorijama ovog izbora, a dio je, poput indeksa općeg kretanja stanovništva, vitalnog indeksa i udjela izdvajanja za gospodarenje otpadom u gradskom proračunu uzet u obzir samo u kategoriji kvalitete života. Uz to, za potrebe rangiranja gradova na ljestvici najboljih za život među građanima je provedena anketa o tome što smatraju najvažnijim za kvalitetu života u svojoj sredini.

 

 

Related Posts

Tags

Share This