Klanjec domaćin Državne izložbe izvornih pasmina peradi

lis 27, 2014 by

Klanjec domaćin Državne izložbe izvornih pasmina peradi

Grad Klanjec bio je u nedjelju, 26. listopada 2014. domaćin druge po redu Državne izložbe izvornih pasmina peradi u Republici Hrvatskoj  koja je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

Na izložbi se predstavilo sa svojim kolekcijama 46 izlagača, a iz Krapinsko-zagorske županije 11 izlagača sa 28 kolekcija peradi.

Izložbu je otvorila zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, koja je tom prilikom pohvalila trud Krapinsko-zagorske županije kojeg ulaže u to da, nakon što je meso zagorskog purana zaštitila zemljopisnim porijeklom u Republici Hrvatskoj, to učini i na razini Europske unije, te je dodala je da je to put kojim treba ići ako se želi učiniti hrvatska poljoprivreda postane prepoznatljiva na velikom EU tržištu.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je da je peradarstvo vrlo važna grana poljoprivrede, koju će Krapinsko-zagorska županija nastaviti podupirati i dalje. „Posebno sam ponosan na činjenicu da su izlagači iz Zagorja osvojili tri prva, tri druga i jedno treće mjesto, s čime je Krapinsko-zagorska županija na ovoj izložbi zauzela drugo mjesto po uspješnosti“. Župan Kolar također se osvrnuo na postupak zaštite mesa zagorskog purana, te je istaknuo da je priča oko zaštite na području Hrvatske završena, te je rekao da će to biti prvi hrvatski proizvod takve vrste koji će biti zaštićen i na razini Europske unije. Župan se zahvalio i uzgajivaču Božidaru Županiću istaknuvši kako je upravo ona najzaslužniji da je 2. Državna izložba izvornih pasmina peradi održana u Klanjcu.

Na otvorenju izložbe izlagače i posjetitelje pozdravili su te čestitali na uloženom trudu u uzgoj autohtonih pasmina peradi  i ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije Marija Vukobratović te gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek koji je kao domaćin zaželio svim sudionicima Državne izložbe ugodan boravak u Klanjcu te poželio da lijepim zagorskim bregima u budućnosti šeće što više pravih zagorskih purana i kokoši hrvatica.
Među uzvanicima na otvorenju bili su i zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek – Jambrek, saborska zastupnica Dunja Špoljar, potpredsjednik Skupštine Krapinsko-zagorske županije Tomislav Končevski i načelnik općine Kumrovec Dragutin Ulama.

Organizatori izložbe održane u sportskoj dvorani OŠ Antuna Mihanovića u Klanjcu bili su Hrvatska poljoprivredna agencija, Krapinsko-zagorska županija, Udruga uzgajivača kokoši hrvatice Krapinsko-zagorske županije i Udruga uzgajivača zagorskih purana Krapinsko-zagorske županije.

Među nagrađenim kolekcijama našle su se i one Snježane Cingulin iz Kraljevca na Sutli koja je osvojila prvu nagradu za zagorskog purana crnog soja te Božidara Županića iz Novih Dvora.

Vrlo zanimljivo i odlično posjećeno predavanje tijekom izložbe pod nazivom  “Uzgoj i korištenje izvornih pasmina peradi” održao je prof.dr.sc. Zlatka Janječića s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Related Posts

Tags

Share This