Klanjčani obnovili korpus Krista s raspela u Gorskom Kotaru

tra 1, 2021 by

Zahvaljujući višegodišnjim istraživanjima Vitomira Zamude te vrlo uspješnim obnoviteljskim i restauratorskim radovima izvedenim posljednjih godina na mnogobrojnim klanječkim pučkim raspelima, dobar glas iz Klanjca pronio se, naravno Internetom, sve do Primorsko-goranske županije.
Za pomoć oko vrlo lijepog, ali zapuštenog i trošnog raspela iz Drage Lukovdolske (Grad Vrbovsko), Vitomiru su se krajem siječnja obratili supružnici Ivan i Višnja Pribanić. 

Kako se raspelo nalazi uz glavnu prometnicu u centru naselja i na vrlo prikladnoj lokaciji, gospođa Višnja, rodom iz Drage Lukovdolske, inicirala je obnovu raspela i ranije zapuštenog okoliša. 

Drveni korpus bio je vidno oštećen zbog dugotrajne izloženosti vremenskim utjecajima na otvorenom. Recentna boja se ljuštila na cijeloj skulpturi, na ruci desne šake nedostajala su tri prsta, na lijevoj strani boka bila je duboka raspuklina napadnuta truleži i crvotočinom, nedostajali su čavli ruku. Kruna je bila  načinjena od neke lokalne biljke povijuše bez trnova i samo nataknuta na glavu… Iako je bilo jasno da tu ima puno posla, vidjevši entuzijazam i veliku želju Pribanićevih, ali i da je riječ o radu vrsnog rezbara i dobrog poznavatelja proporcija ljudskog tijela koji je vjerojatno krajem 19. ili početkom 20. st. izradio vrlo lijepu skulpturu, Vitomir Zamuda prihvaća ovu suradnju, a u nju uključuje i klanječku akademsku slikaricu Adrijanu Čelec. 

Nakon što je Vitomir izveo sve potrebne restauratorske radove na obnovi tijela, Adrijana ga je vrlo lijepo oslikala te se sredinom ožujka korpus Krista, uz veliko oduševljenje bračnog para Pribanić, a vjerujemo i ostalih mještana, vratio u svoj Gorski Kotar. Fotografije iz Drage Lukovdolske svjedoče i o uređenom stolarskom dijelu te okolišu s cvijećem. Vjerujemo da će idućih desetljeća mještani i putnici namjernici rado skretati pogled ili zastati pred ovim lijepim raspelom i to zahvaljujući i našim darovitim i vrijednim sugrađanima koji su pomogli da se spasi jedan lijepi dio hrvatske tradicijske baštine.

 

Related Posts

Tags

Share This