Klanjčani na predavanju o sortiranju otpada

velj 13, 2014 by

Klanjčani na predavanju o sortiranju otpada

Grad Klanjec, Komunalno poduzeće “Zelenjak” i inicijator Ekološka udruga “Japica” u utorak, 11. veljače 2014. organizirali su za mještane Klanjca predavanje o sortiranju otpada koje je održano u Gradskoj knjižnici. Dobar odaziv građanstva svjedoči o zainteresiranosti, ali i o tome da građani nakon 1. siječnja i primjene novog Zakona o održivom gospodarenju otpadom još uvijek imaju brojne nedoumice. Na njihova brojna pitanja odgovarali su Jožica Dežmar i Renata Raumberger iz Komunalnog poduzeća “Zelenjak, Milan Kušanić iz Grada Klanjca i predsjednica Eko udruge “Japica”  Željka Kramarić.
Dobra vijest koja se čula na predavanju je ta da su “Zelenjak” i Grad Klanjec uspjeli osigurati sredstva za nabavu žutih i plavih vreća u koje su kućanstva i poslovni subjekti dužni odlagati plastiku i papir pa će one tijekom ove godine biti za sve besplatne, a neće se morati kupovati kako je bilo najavljeno početkom godine. Ovakav način odvoza smeća primjenjivat će se do 31. ožujka. Riječ je o prijelaznom razdoblju u kojem se želi na temelju iskustva, primjedbi i sugestija korisnika doći do najboljeg rješenja. U toplijim mjesecima komunalni otpad iz zelenih kanti odvozit će se češće, a ne samo svaki drugi tjedan. Od ostalih pitanja i odgovora koji su zanimali građane izdvajamo: vrečice od čipsa i slično pakiranih prehrambenih proizvoda odvajaju se u plastiku, role od papira, papirnati ručnici, salvete i maramice ne mogu se stavljati u papir jer su već napravljene od recikliranog papira pa se ne mogu ponovno reciklirati. U odloženoj plastici ne smiju biti ostatci hrane. Odlična sugestija bila je da se na neki način organizira odvoz opasnog otpada koje Komunalno poduzeće “Zelenjak” ne smije odvoziti. Riječ je prvenstveno o ambalaži koja sadrži otrovne kemikalije, a građanima ostaje nakon upotrebe u vinogradima, voćnjacima…, a građani misle da bi bilo najbolje to organizirati kroz godinu slično odvozu krupnog otpada. Članovi Ekološke udruge upozorili su posebno na divlja odlagališta i činjenicu da će građani morati razviti svijest o potrebi prijavljivanja komunalnom redaru osoba iz svog okruženja i susjedstva za koje znaju da to rade.
Na kraju predavanja izvučene su i nagrade. Komposter je dobila Vesna Zgorelec, a trodijelnu kantu za razvrstavanje Grozdana Bobanac.

Related Posts

Tags

Share This