Kerempuhi na hrpi u Galeriji Antuna Augustinčića

tra 17, 2014 by

Kerempuhi na hrpi u Galeriji Antuna Augustinčića

Galerija Antuna Augustinčića u Klanjcu i ove se godine uključuje u muzejsku edukativnu akciju Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva povodom Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja. Ideja za ovogodišnju, 19. muzejsku edukativnu akciju pod nazivom (BEZ) VEZE proizašla je iz teme za Međunarodni dan muzeja 2014. godine, koja nosi naziv Museum collections make connections.

U Galeriji Antuna Augustinčića glavni lik i poveznica svih događanja biti će Petrica Kerempuh Antuna Augustinčića, koji će od 18. travnja do 18. svibnja 2014. dobiti društvo i ostalih Kerempuha: izložbe, predavanja, filmovi i radionice koje će se održati u klanječkoj Galeriji, povezat će muzeje i muzejske funduse, razdoblja i gradove, umjetnike i njihova djela. Autor programa je viši kustos Galerije AA, mr. sci. Davorin Vujčić.

1. Pred ulaz u Galeriju postaviti ćemo Augustinčićev kip Petrice Kerempuha iz fundusa Galerije, brončani odljev kakav je i na Spomeniku seljačkoj buni i Matiji Gupcu u Gornjoj Stubici.
2. U Salonu GAA biti će otvorena izložba Spomen na Spomenik koja govori o nastanku Spomenika seljačkoj buni i Matiji Gupcu u Gornjoj Stubici. Izložba je dosad predstavljena u MSB u Gornjoj Stubici i u Pokrajinskom muzeju u Celju.
3. U stalnom postavu GAA postavit ćemo izložbu Kerempuhi na hrpi gdje ćemo upoznati lik Petrice Kerempuha u opusima naših likovnih umjetnika (uz A. Augustinčića, kipari V. Radauš i I. Perović, kostimograf Lj. Babić, slikari i grafičari K. Hegedušić, V. Svečnjak, M. Stančić, B. Dogan, I. Lovrenčić, D. Trumbetaš, Z. Balabanić, V. Burić, ilustratori knjiga I. Antolčić, I. Vitez, N. Kunc…) i uočiti međusobne sličnosti i razlike. Izložbu će pratiti projekcija animiranog filma Zlatka Boureka I videl sem daljine meglene i kalne (Zagreb film, 1964.), specifična interpretacija Krležinih Balada Petrice Kerempuha.
4. Za trajanja akcije provodit ćemo besplatne likovne radionice: za mlađe školske uzraste likovna radionica pod nazivom Pronađi Petricu!, a za starije školske uzraste radionica o skulpturi, temeljena na radnim listićima GAA u kojima je Petrica Kerempuh glavni lik i svojevrsni vodič.
5. Međunarodni dan muzeja i Europsku noć muzeja obilježit ćemo u subotu 17. svibnja 2014. predavanjem i filmskom projekcijom: povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović održat će predavanje Likovne interpretacije Krležinih Balada Petrice Kerempuha, a odmah potom bit će prikazan dokumentarni film Rojstvo nekega spomenika (RTV Slovenija, 1973.) o nastanku Augustinčićevog Spomenika Seljačkoj buni i Matiji Gupcu u Gornjoj Stubici.

mr.sci. Davorin Vujčić, viši kustos Galerije AA

Kerempuhi na hrpi- deplijan

Related Posts

Tags

Share This