KATASTROFALNO NEVRIJEME S JAKOM TUČOM

srp 12, 2011 by

KATASTROFALNO NEVRIJEME S JAKOM TUČOM

Katastrofalno nevrijeme praćeno nezapamćeno jakom tučom poharalo je sinoć oko 19 sati rubne dijelove Krapinsko-zagorske županije uz granicu sa Slovenijom.
Najteža je situacija u općini Kraljevec na Sutli i rubnim dijelovima grada Klanjca i to na području naselja Novi Dvori, Ledine, Goljak.
Ni najstariji mještani ne pamte nevrijeme takvog intenziteta i tuču nakon koje  se cijeli kraj uz Sutlu, s jedne i druge strane državne granice, zabijelio kao da je pao snijeg.
Jak vjetar rušio je stabla i električne stupove koji su zakrčili ceste, uništeni su krovovi i fasade kuća i gospodarskih objekata. Tuča veličine manje šake razbijala je prozorska i automobilska stakla. Tako su trenutno bez prozorskih stakala i zgrada osnovne škole Kraljevec na Sutli i općinske uprave.
Šteta na poljoprivrednim usjevima, u ovom tradicionalno ratarskom kraju, na većini površina je stopostotna. Posebno su stradali višegodišnji nasadi vinograda i voćnjaka na kojima će se posljedice sinoćnjeg nevremena osjećati još nekolika godina.
Cijelo je područje ostalo bez struje, a na teren su odmah izašli vatrogasci iz svih dobrovoljnih vatrogasnih društava i profesionalne postrojbe te djelatnici HEP-a kako bi počeli s uklanjanjem porušenog drveća i električnih kablova.
U Kraljevcu na Sutli sazvana je za danas ujutro i izvanredna sjednica Općinskog vijeća, a već u 8,00 sati danas ujutro cijelo je područje obišao župan Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić.
Gradonačelnik Klanjca Željko Kolar južna klanječka naselja obišao je sinoć, odmah nakon nevremena. Već nekoliko trenutaka nakon prestanka tuče bilo je jasno da će štete biti ogromne i da je riječ o elementarnoj nepogodi.
Danas ujutro gradonačelnik Klanja je od župana zatražio proglašenje elementarne nepogode te se očekuje da će to župan učiniti tijekom sutrašnjeg dana.
Od gradonačelnika Klanjca saznajemo da je ovog trenutka još petnaestak domaćinstava na području grada bez struje, no, vjeruje da će tijekom dana Elektra otkloniti kvarove. Na terenu je gradski Komunalni pogon koji intenzivno radi na raščišćavanju posljedica nevremena, a u tu svrhu iznajmljena je i dodatna mehanizacija.
Obavijest o načinu prijave šteta Grad Klanjec objavit će sutra na svojim web stranicama te putem drugih medija. Posebno se mole građani koji imaju veće štete na stambenim objektima da se jave u gradsku upravu.


Related Posts

Tags

Share This

Leave a Reply