Kampanja ‘I tebe se tiče’ danas je nastavljena u Klanjcu

ožu 31, 2022 by

Kampanja ‘I tebe se tiče’ danas je nastavljena u Klanjcu

Klanjec je danas bio zadnji u nizu zagorskih gradova koji je ugostio akciju “I tebe se tiče” koju Krapinsko-zagorska županija organizira s Domom za žrtve nasilja Novi početak. Kampanja se sastoji od 11 ploča na kojima su ispisane poruke žrtava nasilja, koje motiviraju, ali i hrabre i inspiriraju sve žrtve obiteljskog nasilja da nasilje prijave, a zajednicu potiču da pruži ruku podrške i ne zatvara oči pred nasiljem. Jučer su postavljene na Trgu mira u Klanjcu.

Dom za žrtve obiteljskog nasilja u Krapinsko-zagorskoj županiji djeluje 16 mjeseci i u tom razdoblju bilo je 30 upita za smještaj, od čega je realizirano njih 27. Trenutno je u domu smješteno 6 korisnica, odnosno korisnika.

– Očito je iz ovih podataka da je ovakav dom, na žalost, bio potreban i Krapinsko-zagorskoj županiji.
U Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje. U prošloj godini, na žalost, 14 žena je preminulo zbog nasilja svojih bliskih članova obitelji ili partnera, u KZŽ prošle godine preminule su iz istog razloga dvije žene, a godinu prije jedna. To sve govori u prilog činjenici da je izuzetno važno informiranje, edukacija i senzibilizacija javnosti da je nasilje neprihvatljiva kategorija, a pogotovo obiteljsko nasilje koje ide na štetu žena i djece – istaknula je ovom prilikom zamjenica župana Jasna Petek.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek rekao je da je ova kampanja za svaku pohvalu.
– Nasilje je prisutno oko svih nas, od njega ne treba bježati, treba se suočiti s njim i zato su te ploče i poruke u svakom slučaju početak senzibiliziranja svih nas s tim žrtvama. Ako te ploče postignu bar to da će jedna žena koja trpi nasilje i šuti biti ohrabrena da to prijavi, to je zaista onda već jako punoMislim da ćemo svi mi biti najsretniji onog trenutka kada sigurnih kuća niti objekata za smještaj takvih žena i žrtava u obiteljskom nasilju više ne bude – rekao je Zlatko Brlek.

Župan Željko Kolar istaknuo je da je poruka uvijek ista.
– Želimo društvo s nultom tolerancijom prema svakom obliku nasilja. Osim naše sigurne kuće i nas kao Županije, imamo i trećeg partnera u projektu, a to su mediji koji nas kontinuirano prate po gradovima. Poruka koju prenosimo od žena koje su, na žalost, na svojoj koži iskusile nasilje, ne bi doprla do toliko velikog broja ljudi i akcija ne bi imala takav doseg i tako snažnu poruku da nemamo podršku medija. Stoga hvala na tome što ste prepoznali trenutak kada je potrebno biti na pravoj strani, da ohrabrimo žene da prijavljuju nasilje u obitelji – zahvalio je župan medijima na podršci akcije.
Župan je dodao da će kampanja obići sve 32 jedinice lokalne samouprave.
– Nećemo odustati, ako u svakoj općini ili gradu barem jednu ženu koja trpi nasilje u obitelji motiviramo da prijavi i da počne novi život dostojan čovjeka, bez nasilja, u miru, obiteljskom okruženju sa svojom djecom, onda smo napravili veliku stvar – zaključio je župan.

 

Related Posts

Tags

Share This