Kako bolje razumjeti osobe s invaliditetom?

pro 5, 2014 by

Kako bolje razumjeti osobe s invaliditetom?

U okviru provedbe projekta „Baltazar“ u osnovnim i srednjim školama Krapinsko-zagorske županije obilježen je Međunarodni dana osoba s invaliditetom. Jedan od ciljeva projekta „Baltazar“, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013., preko kojeg se osiguravaju pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama osnovnih i srednjih škola na području Krapinsko-zagorske županije, jest i bolje razumijevanje problema osoba s invaliditetom, ostvarenje svih prava koje one imaju, a osobito njihove potpune inkluzije u zajednicu u kojoj žive.

Tako je u srijedu, 3. prosinca 2014. u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića Klanjec održano čak devet različitih radionica na kojima su uz učenike sudjelovali i svi zaposlenici škole, a osmišljene su bile tako da im zorno i vrlo praktično približe sve prepreke na koje u svom svakodnevnom životu nailaze osobe s invaliditetom i posebnim potrebama.
Radionice su pripremili učitelji, stručni suradnici i djelatnici škole.
Radionica „ Čitanje s usana“ bila je posvećena Slavi Raškaj, slavnoj gluhonijemoj slikarici, a uz pokušaj učenika da probaju čitati s usana, ponešto su naučili i o njezinom život.
„Pisanje suprotnom rukom“ zadavalo im je dosta problema, dok su  na radionici„ Znakovni jezik“ naučili su brojne znakove i samostalno sastavljali rečenice prema dobi i uzrastu skupine. Na radionici „Crtanje i slikanje“ slikali su i crtali prstima, a
” Ugasi žeđ“
  osmišljena je na način da je trebalo prelaziti su prepreke, ulijevati vodu u čaše ili presipavati sjemenke s povezom preko očiju. „Serviranje stola“ provodili učenici u parovima povezanih ruku te je tako bez jedne ruke trebalo servirati školsku blagovaonicu. U  školskoj športskoj dvorani održana su natjecanja u sjedećoj odbojci, košarci i kuglanju.
Osobe s invaliditetom i posebnim potrebama uvijek ističu kako od države i društva ne traže socijalnu pomoć i sažaljenje već poštivanje osnovnih ljudskih prava.Sve su ove radionice osmišljene i održane zato da bi se klanječki osnovci s puno više senzibiliteta odnosili prema osobama s invaliditetom i posebnim potrebama, od kojih su neke od njih i svakodnevno s njima u školi.

Related Posts

Tags

Share This