Kajkavska večer uz Dan materinskog jezika

velj 22, 2015 by

Kajkavska večer uz Dan materinskog jezika

Učenici i učitelji Osnovne škole Antuna Mihanovića priredili su u petak, 20. veljače 2015. godine književno-glazbenu večer “Dragi naš kaj”. Susret s roditeljima i mještanima u Područnoj školi Lučelnica upriličen je uz Međunarodni dan materinskog jezika.

U prepunoj školskoj učionici i u odličnoj domaćoj atmosferi učenici su nas podsjetili na neka velika imena hrvatske književnosti koja su stvarala na kajkavskom, ali i na stihove zavičajnih pjesnika poput pokojnog Dragutina Ulame ili pak Tuhljanke Bernarde Despot i Srečka Blažička.

Posebna gošća bila je pjesnikinja Vera Grgac, članica Hrvatskozagorskog književnog društva koja je na svom autohtonom bistrajnskom jeziku pozvala sve male i velike koji su se okupili na ovoj glazbeno- književnoj večeri da se ne srame svog materinskog jezika, već da ga čuvaju i što više koriste kako ne bi postao jedan od onih zaboravljenih i zauvijek izgubljenih jezika. Materinski jezici, uz standardni književni jezik kojeg valja znati i njegovati te uz što više stranih jezika koje naučimo čine pravo bogatstvo svake osobe, ali i naroda, istaknula je Vera Grgac.

Ponovno su nas svojim nastupom oduševili i školski zbor uz instrumentalnu pratnju, male folklorašice te dramska grupa iz Lučelnice.

 

 

Related Posts

Tags

Share This