JOŠ JEDNO VINCEKOVO

sij 25, 2011 by

JOŠ JEDNO VINCEKOVO

Ove je godine sv. Vinko klanječke vinogradare i njihove prijatelje okupio kod podruma predsjednika Udruge vinara, vinogradara i prijatelja dobrog vina “Antun Mihanović” Zvonka Lovreka u Novim Dvorima.
Na samom početku dobrodošlicu je okupljenima zaželio domaćin Zvonko, izražavajući zadovoljstvo tolikim odazivom. U ime pokrovitelja Vincekovog , Turističke zajednice grada, pozdravnu riječ uputio je  predsjednik Ivan Petrišić, a potom je Zvonko Sever u ulozi ceremonijara prigodnim uvodom zamolio klanječkog župnika p. Franju Jesenovića da blagoslovi trs kojeg će se obrezati, da blagoslovi sve vinograde klanječkog vinogorja te posebno vinogradare koji u njima vriijedno rade cijele godine.
Od župnika p. Franje okupljeni su saznali ponešto o životu sv. Vinka kojeg slave kao zaštitnika te o značaju blagoslova. U molitvi je po zagovoru sv. Vinka zazvao Božji blagoslov na sve vinogradare i vinograde, da obilan i kvalitetan urod bude nagrada za uloženi trud i ljubav pruženu njegovanju i uređivanju vinograda.
Nakon blagoslova i zajedničke molitve domaćin je obrezao jedan trs okitivši ga kobasicama i obilno ga zalivši prošlogodišnjim vinom. Nakon toga nastavljeno je druženje uz uobičajene vesele spelancije, dobro domaćinovo vino te izvrstan gulaš. Oni kojima izvrsno vino i jelo nije dovoljno zagrijalo tijelo, dodatnu toplinu pronašli su uz toplu vatru naloženu uz cestu.
U popodnevnim satima društvo se preselilo u Klanjec, u prostore klanječke vinoteke, gdje je druženje nastavljeno uz pjesmu, razne spelancije te kvalitetna vina i jela sve do večernjih sati.

 

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Reply