JOŠ JEDNA "ZAHVALA JESENI U KLANJCU"

lis 13, 2009 by

JOŠ JEDNA "ZAHVALA JESENI U KLANJCU"

Najveća klanječka kulturno-turistička manifestacija “Zahvala jeseni” održana je prošlog vikenda po deveti put. U raznovrsnom programu koji je započeo u petak, 9. listopada u 17 sati otvorenjem izložbe akademskog kipara i slikara Branka Ružića u Salonu Galerije Antuna Augustinčića i trajao do večernjih sati u nedjelju, sudjelovalo je više od 180 izvođača. Organizatori, Grad Klanjec i Turistička zajednica grada, nisu se, na sreću, prestrašili najavljene loše prognoze vremena pa je staru jezgru Klanjca ovog vikenda preplavilo mnoštvo posjetitelja. Kako je na maloj svečanosti otvaranja manifestacije u subotu rekao gradonačelnik Željko Kolar, nikada kao ovog vikenda  oči Klanjčana, i to ne samo organizatora već i svih mještana, nisu bile uperene prema nebu. Iako je u subotnje poslijepodne u tri navrata program nakratko prekinula lagana kiša, uporni gosti i izvođači otjerali su oblake. Inače, manifestaciju je otvorio zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić koji se u Klanjcu zadržao cijelo poslijepodne. Uz njegovu zamjenicu Sonju Borovčak, saborskog zastupnika Ivana Hanžeka, Zahvalom jeseni prošetao je i predsjednički kandidat Ivo Josipović.
U petak je uz izložbu u Galeriji AA, Kulturni centar otvorio prodajnu izložbu te priredio aukciju slika nastalih na likovnoj koloniji članova Hrvatskog likovnog društva iz Zagreba i likovne sekcije “Oton Iveković” iz Klanjca. Prihod od prodaje slika namijenjen je obnovi zidina srednjovjekovnog Cesargrada, a u opuštenoj i zabavnoj atmosferi aukciju slika vodio je gradski notar Ervin. Nakon više nego uspješnog nadmetanja za radove naših umjetnika, odličan koncert u kino dvorani održao je Tamburaški sastav “Zelenjak”. Uz poznate skladbe, zahvaljujući Veljku Čižmeku, prisjetili smo se i raznih dogodovština vezanih uz tridesetogodišnje nastupe ovih dragih muzikaša.
U subotu smo ušli u kostimirani srednji vijek. Uz domaćine, grofa i groficu Erdödy i njihovu vlastelinsku pratnju, srednjovjekovni tabor podigli su Vitezovi Zelingradski, najveća hrvatska udruga koja se bavi oživljavanjem srednjovjekovnih običaja. Posjetiteljima je posebno atraktivna bila inkvizicija, a najhrabriji su se odvažili i na “mučenje” na velikom kotaču.  Uz Legendu o Crnom vitezu, prezentirane su i vrlo odvažne viteške borbe.
Bistrajnski potepuhi pokazali su nam Bistru kroz povijest, a posjetitelje je posebno privlačio stari verglec i njihova kovačnica. Zaplesale su nam članice udruge Grofovija Konjski te domaćini, Dvorski plesovi KUD-a “Antun Mihanović”, a među njima po prvi puta i četiri nove plesa

ice.
Kroz klanječki srednji vijek vodio nas je Adam Konačić, a po trgovištu se moglo kretati samo uz Dopuščenje za zaderžavanje i trgovanje koja se podizala kod gradskog notara. U Dopuščenju je naš Veljko jasno napisao i trgovišne pravice, koje navodimo i ovdje jer će iste vrijediti i dogodine:
Z ovim listom moreš iti i pohoditi vse klanječke vulice i trg, a cirkvu, štacune i birtije ak su otprte.
Jesti i piti kupi si sam, se pošteno plati, da te ne bu sram.
Vina v sebe smiješ dosta hliti, al vodu nemoj z zdenca piti, niti posle za volan iti.
Tancati moreš do mile vole, ali pazi da te noge ne zabole.
Za počivanje pregledi štande, program, izložbe i muzeje, tak da doživiš kompletno veselje.
Ak ti se v Klancu dopalo se to, obavezno dojdi i drugo leto.  

Na tradicijskom sajmu u subotu i nedjelju okupilo se više od trideset izlagača. Bilo je tu drvenih igračaka, mačeva i buzdovana, narodnjih nošnji i ukrasa od domaćeg platna, meda, ljekovitog bilja, čajeva, kupinovog vina i vina iz klanječkog vinogorja, eko sokova, lončarskih proizvoda, češljeva od rogova, unikatnog nakita, slika, raznih jesenskih ukrasa i suvenirčića, čvaraka, bučnice,  vrućih lepinja, orehnjače, makovnjače i mnoštvo najraznovrsnijih kolača pa čak i palačinki.
Subotnja je večer na najbolji mogući način završila koncertom Tamburaškog sastava “Gazde”. Uz poznate hitove pjevalo se i plesalo na ovogodišnjoj Zahvali jeseni u Klanjcu.
Nedjelja je započela Svetom misom zahvalnicom u 11 sati u župnjoj crkvi koju je predvodio klanječki župnik, a nedjeljni program započeli su kao i svake godine do sada svirači Puhačkog orkestra “Lira” iz Kraljevca na Sutli. Publiku su oduševile Desiničke mažoretkinje, osobito drugom koreografijom i crvenom kostimografijom.
Pjevali su nam i plesali učenici Osnovne škole Antuna Mihanovića, a do suza nas nasmijali najmlađi iz Dječjeg vrtića “Kesten”.  Mogli smo uživati i u folkloru. Zagorske plesove izveli su članovi KUD-a “Antun Mihanović”, a u goste su nam stigli i folkloraši KUD-a “Tomislav” iz Županje.
Nedjeljni zabavno – glazbeni dio započeli su Kavaliri, a nastavili Optimisti i Tamburaški sastav “Ekipa”. Uz bogatiju ugostiteljsku ponudu, cijeli je trg prošlog vikenda i  zamamno mirisao na kotlovinu i srneči gulaš, bez kojih i nema dobrog sajma.
Nadamo se da su posjetitelji uživali u ovoj lijepoj trodnevnoj manifestaciji i da ćemo se vidjeti i dogodine na jubilarnoj desetoj “Zahvali jeseni u Klanjcu” .
zp8497586rq

Related Posts

Share This