Još jedna Zahvala jeseni ostaje iza nas. Nadamo se da vam je bilo lijepo!

lis 4, 2022 by

Još jedna Zahvala jeseni ostaje iza nas. Nadamo se da vam je bilo lijepo!

Zahvaljujući  ovogodišnjim sudionicima kulturno-umjetničkog programa posjetitelji subotnjeg poslijepodnevnog programa na “Zahvali jeseni 2022.” mogli su vidjeti vrlo zanimljiv i živopisan program glazbenih amatera. Tradicionalni  susret “Zapjevaj i zapleši u kraju Lijepe naše” u svom sedmom izdanju na pozornicu ovogodišnje “Zahvale jeseni” donio je ponovno šarenilo narodnih nošnji i kostima, ali i uvijek interesantan glazbeno-plesni program. Bilo je to još jedno krasno popodne na najvećoj klanječkoj kulturno-turističkoj manifestaciji ispunjeno pjesmom i plesom, ali što je najvažnije i osmijesima i zadovoljstvom i publike i izvođača.

Otvorili su ga te nas oduševili svojom vedrinom učenici Osnovne škole Antuna Mihanovića i polaznici Dječjeg vrtića “Kesten”, 
a predstavili su se krasnim programom koji su priredili mali i veliki školski zbor, vokalna skupina, brojni recitatori te Točkice i Pčelice iz vrtića sa svojim učiteljima i odgojiteljicama te su i ove godine bile pravo osvježenje Zahvale jeseni.
Najbolje je to otvarajući ovogodišnju manifestaciju istaknuo župan Željko Kolar rekavši kako ovakve manifestacije imaju smisla tako dugo dok je pozornica puna djece. 
–  S obzirom da smo danas imali i vrtić i školu, vidi se da ima mladih obitelji koje ostaju ovdje živjeti što nam daje dodatnu želju i volju da provedemo što više europskih projekata i stvorimo što bolje uvjete za život – rekao je župan pozvavši sve da obiđu štandove OPG-ova, kupe domaće proizvode i u njima uživaju. 

Gradonačelnik Zlatko Brlek nije krio zadovoljstvo što je klanječki trg za ovogodišnju Zahvalu jeseni ponovno pun posjetitelja.
– Prije dvadesetak godina je ovdje na ovom trgu bio samo jedan štand gdje su naši vinari nakon uspješno obavljene berbe, sjeli i porazgovarali o tome kakva je berba bila i kakva će vina biti. Godinama je to preraslo u ovo što danas imamo. Prošle dvije godine nažalost manifestaciju smo održali u smanjenom obliku zbog korone, a ove godine pokušavamo sve ponovno dići na onu razinu i onaj nivo koji je bio prije korone. Nažalost ove nam se godine nisu pridružili prijatelji iz Europe, no već će se to sljedeće godine promijeniti. A ovogodišnju manifestaciju proslavit ćemo zajedno s našim domaćim gostima – rekao je gradonačelnik Brlek poželjevši svima ugodan boravak u Klanjcu.

Na Zahvalu jeseni s dvije folklorne koreografije i ove nam je godine stigao Ansambl Zabok te sa svojom umjetničkom voditeljicom Senkom Jurina još jednom dokazao kako je riječ o jednom od najboljih folklornih ansambala u Hrvatskoj.  Posjetitelji su u Klanjcu imali priliku čuti izvrsni pjevački zbor KUD-a “Đuro Prejac” iz Desinića s voditeljem Tomislavom Križancem. Domaći KUD “Antun Mihanović” predstavio se s dvije koreografije dvorskih plesova koje vodi Vesna Siročić, ugodno je svojom izvedbom iznenadila folklorna pjevačka skupina s voditeljicom Danijelom Stanišak, dok je folklorna sekcija izvela Linđo te novu koreografiju zagorskih plesova koju potpisuje Senka Jurina, a uvježbao ju je sa svojim plesačicama i plesačima Nikola Hrbud. U predvečerje nam je stigao i Mješoviti pjevački zbor KUD-a “Naša lipa” Tuhelj koji je oduševio spontanim nastupom među publikom, a dobro raspoloženje na trgu nastavljeno je uz Tamburaški sastav Bedem.

Nedjelja nam je uistinu bila nasmijana kako smo i priželjkivali i to zahvaljujući Amaterskom dramskom kazalištu Sveti Križ Začretje s čijom smo izvrsnom glumačkom ekipom bili pri fizijatru h toplicama, a još jednom smo se, ali ovaj put smijući se do suza, podsjetili kak nas je vražja korona obredila. Mlada, ali osobito talentirana ekipa iz Dramske družine KUD-a “Naša lipa” Tuhelj predstavila se publici na trgu svojom novom predstavom Otmica. Oduševili su nas još jednom mali folkloraši, tamburaši i solistica Katarina Lončar iz KUD-a “Horvatska” te po dobi različite, ali kvalitetom izvedbe podjednako dobre ekipe Mažoretkinja Dubrovčan. Pred punim klanječkim trgom u predvečerje su nam zasvirali članovi Puhačkog orkestra “Lira” iz Kraljevca na Sutli uz dirigenta Igora Kralja i vokalne soliste Melani Berić i Tomislava Križanca. Bila je to nedjelja za pamćenje.

Dvodnevnim poslijepodnevnim programom suvereno i sa puno šarma vodio nas je, kao i uvijek, naš dragi Ivan Benc.

Posebno iznenađenje ovogodišnje “Zahvale jeseni” bio je zabavni i art parkić za djecu koje su pripremile vrijedne i uvijek kreativne tete iz Dječjeg vrtića “Kesten”.  Interes velik, zabava ogromna! Likovne radionice, oslikavanje lica, dječje igre i park pun vriske, cike i dječjeg smijeha, ali i osmjesi na licima roditelja, obilježili su dječji program ovogodišnjih Jeseni.

Tradicijski sajam na “Zahvali jeseni u Klanjcu” ove je godine okupio 30 -tak izlagača. Domaća zimnica, med i proizvodi od meda, vina, voćne rakije i likeri, proizvodi od buča, voće, povrće, suhomesnati proizvodi, prirodni ljekoviti pripravci, ručni radovi, rukom izrađeni nakit, domaći kolači … sve se to ponovno moglo vidjeti, probati i kupiti na “Zahvali jeseni” zahvaljujući vrijednim proizvođačima i hobistima. 

Sedma Biciklijada “Zahvala jeseni u Klanjcu” okupila je 60-tak biciklista koji su uspješno odvozili rutu koja je ponovno išla prekrasnim zagorskim krajolikom, pomalo zahtjevnim, ali svejedno vrlo lijepim za uživanjem u prirodi. Biciklijada je krenula u 12 sati s glavnog klanječkog trga pa dalje rutom sv. Florijan – sv. Filip –  Ledine – Novi Dvori – Klanjec – Kumrovec – Razdrto – Tuhelj – Dubrovčan – Ravnice – Vilanci – Tuheljske Toplice – Klanjec, uz dvije okrjepne stanice, u Kumrovcu i Termama Tuhelj. Nakon nešto više od četiri sata vožnje sudionici su se sretno vratili na Trg Antuna Mihanovića gdje je kulturno – umjetnički program bio u punom jeku, a miris roštilja izmamio je osmijeh na lica svih biciklista. Druženje se nastavilo uz hranu, piće, razgovor i dobru atmosferu pa se nadamo ponovnom dolasku iduće godine. I ove su godine biciklijadu uspješno organizirali Matija Makek i Damir Vajdić, uz veliku pomoć i potporu njihove stalne ekipe volontera.

Bogatu sajmenu ugostiteljsku ponudu pružili su ugostitelji pa je tijekom vikenda svatko mogao pronaći nešto za sebe.

Najveću klanječku kulturno-turističku manifestaciju organizirali su Grad Klanjec, Kulturni centar Klanjec i Turistička zajednica Biser Zagorja uz pomoć naših vrijednih volontera, a pokrovitelj je i ove godine bila Krapinsko-zagorska županija.

Zahvaljujemo i našim sponzorima:
Zagrebačka banka, Aquafilcro Oroslavje, Trgocentar Zabok, Kamgrad Zagreb, Arotol Klanjec, Emporium Fashion, Knjigovodstveni servis Gordana Lovrečki, Metal M.B. Branimir Lovrečki, Bening Zabok, Frizerski salon Veronika Klanjec, Auto Ricijaš.

I medijskim pokroviteljima:
Zagorje International, Zagorski list, Radio Stubica i Televizija Zapad.

Nadamo se da ste uživali u ovom trodnevnom programu i da ćete biti s nama na našem trgu pri Mihanoviću i prvog vikenda u listopada 2023., a do tada pogledajte fotografije koje govore više od riječi! Osobito one koje je snimio Mladen Ban. 

 

  

Related Posts

Tags

Share This