JEZIKOSLOVKA NIVES OPAČIĆ U KLANJCU

ruj 12, 2010 by

JEZIKOSLOVKA NIVES OPAČIĆ U KLANJCU

Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu i Kulturni centar Klanjec ugostili su u četvrtak, 9. rujna 2010. godine uglednu jezikoslovku mr.sc. Nives Opačić i to na inicijativu njezine bivše studentice i članice klanječkog Ogranka Dijane Greblički Miculinić.
Na susretu s Klanjčanima u Gradskoj knjižnici, Nives Opačić osvrnula se na niz primjera koji pokazuju nepoznavanje, ali i nebrigu i ravnodušnost s kojom novinari, ali i čitatelji pristupaju hrvatskom standardnom jeziku. Bespotrebna upotreba tuđica za koje postoje lijepe i uobičajene hrvatske riječi, netočni, a često i besmisleni prijevodi samo su dio prakse koja postaje sve izraženija pa se opravdano postavlja pitanje koliko danas čitatelji, slušatelji i gledatelji zapravo razumiju informacije koje im mediji prenose. Problem je u prihvaćanju činjenice da javna glasila moraju koristiti jezični standard i da je standardni jezik normiziran te ga jednostavno treba naučiti. Želja za tim je sve manja, a razlog je i u tome što mi kao čitatelji rijetko reagiramo na uočene nepravilnosti.
Posjetitelji ovog zanimljivog i poticajnog susreta u Gradskoj knjižnici iz prve su ruke mogli primiti u ruke novinska izdanja s pogreškama koje Nives Opačić uporno primjećuje, prikuplja i sprema u svoje “vreće gluposti”.
U živoj raspravi nakon predavanja vrlo zainteresirani sudionici pitali su Nives Opačić, između ostalog, gdje su nestale kvalitetne lektorske i službe za jezik i  ima li borba za pravilnu uporabu hrvatskog standardnog jezika izgleda za pobjedu. Iz ovog zanimljivog predavanja i rasprave moguće je zaključiti da je “borba s vjetrenjačama” u kojoj je već nekoliko desetljeća uporna Nives Opačić jedini način koji nam preostaje želimo li očuvati vlasititi jezik .

zp8497586rq

Related Posts

Tags

Share This