Jesenske aktivnosti klanječkih umirovljenika

lis 13, 2015 by

Jesenske aktivnosti klanječkih umirovljenika

Tek što su prošle ljetne vrućine Izvršni odbor Udruge umirovljenika grada Klanjca krenuo je u ubrzanu realizaciju zadnjeg kvartala svog Plana rada za 2015. godinu.
Naime, na sjednici 2. listopada dogovoreno je sve oko održavanja tradicionalnog piknika za sve članove udruge i to početkom studenog. Na jesenski izlet putuje se pak u Čakovec i Štrigovu i to 14. listopada. Ubrzano se priprema i prijedlog rada i financijski plan za 2016. godinu, a sve u skladu s novim Zakonom o udrugama i novim Statutom, kako bi ih Skupština na vrijeme usvojila i kako bi bili dostavljeni Gradu Klanjcu.
Ipak, bez obzira na vrućinu, članice Sekcije za tradicijsko rukotvorstvo nisu mirovale u hladovini. Družile su se na “penzionerskoj kavici” u Gradskoj knjižnici svake srijede i pripremale s Kulturnim centrom i Gradskom knjižnicom izložbu “Iz bakinog ormara”. Ovom je izložbom otvorena ovogodišnja manifestacija “Zahvala jeseni u Klanjcu”, a zahvaljujući posudbi čak 160 raznovrsnih predmeta iz četrdesetak klanječkih obitelji koje su animirale članice Sekcije za tradicijsko rukotvorstvo brojni su posjetitelji mogli otkriti pravo malo bogatstvo koje kriju ormari, vitrine, podrumi, tavani naših klanječkih kuća, kako građanske, tako i seoske tradicije. Od antiknog namještaja, do porculana, srebrnog pribora za jelo, prekrasnih zidnjaka i ostalih ručnih radova do niza uporabnih predmeta poput singerica ili nekih već zaboravljenih alata i kućanskih pomagala. Prema broju posjetitelja i pozitivnim komentarima očigledno je riječ o izvrsno odabranoj temi pa je izložba koju je 2. listopada otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar izazvala i niz lijepih i emotivnih reakcija.
Vrijedne ruke članica također su ispekle tradicijske kolače – gibanice od maka, oraha, rogača, štrudle od višanja, jabuka, šljiva te bučnice po receptu bake iz 19. stoljeća te sa svim tim autohtonim, domaćim delicijama bile potpora Turističkoj zajednica grada Klanjca na manifestaciji “100% zagorsko” koja je 18. i 19. rujna održana na Trgu bana J. Jelačića u Zagrebu. Bila je to najbolja moguća promocija i poziv na Zahvalu jeseni u Klanjcu.
Sada kada dolaze hladniji dani članice ove sekcije uzet će svoje igle, konac, vunu u ruke te nastaviti sa svojim kreativnim radionicama i smišljati nove ideje da se tradicija “ne pozabi”.
Ponovno pozivamo zainteresirane da nam se pridruže i ponavljamo da je u društvu starost puno ljepša!

Brankica Greblički

Related Posts

Tags

Share This