Jačanje kapaciteta za sudjelovanje u procesu donošenja odluka

velj 18, 2014 by

Jačanje kapaciteta za sudjelovanje u procesu donošenja odluka

trening_1

U Velikoj galeriji Grada Zaboka 14. i 15. veljače održan je prvi modul treninga “Jačanje kapaciteta za sudjelovanje u procesu donošenja odluka”. Na treningu sudjeluje 18 predstavnika/ca organizacija civilnog društva, kao i predstavnika/ca lokalne samouprave i institucija koje sudjeluju u procesima donošenja odluka na području Krapinsko-zagorske županije. Cilj treninga je stjecanje znanja o participatornim modelima sudjelovanja građana/ki i relevantnih dionika u procesu donošenja odluka, upoznati modele dobre prakse iz Europske unije te upoznati metodološke alate za upravljanje procesima donošenja odluka u lokalnoj zajednici. Trening vode iskusni treneri/ce iz talijanske Zaklade Giacomo Brodolini Alberto Merolla i Liga Baltina. Zaklada Gicaomo Brodolini djeluje već 40 godina u području društvenog razvoja i potpore razvoju javnih politika u području dobrog upravljanja na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini, tržišta rada i rodne ravnopravnosti (više: http://www.fondazionebrodolini.it/en). Na održanom prvom modulu sudionici/e su se upoznali s temeljnim postavkama participatornog modela donošenja odluka kao i metodološkim alatima kao što su SWOT analiza, analiza dionika i stablo problema. Sudionici/e su prvo modul ocijenili kao vrlo koristan naglašavajući korisnost grupnog pristupa rješavanju problema u lokalnoj zajednici i korištenje metodoloških alata. Drugi modul će se održati u Zaboku u travnju ove godine.

alberto_i_liga

Trening se provodi u okviru projekta “Građani i građanke imaju moć”, a kojeg provode CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, dok su partneri Mreža udruga Zagor, Krapinsko-zagorska županija, Grad Klanjec i Zaklada Giacomo Brodolini iz Rima (Italija) u Krapinsko-zagorskoj županiji. Projekt financira Europska unija kroz program IPA “Jačanje regionalnih i lokalnih struktura za podršku razvoju civilnoga društva”.

trening_2

Cilj projekta “Građani i građanke imaju moć” je razviti održive i participativne demokratske mehanizme te unaprijediti participaciju građana/ki i organizacija civilnog društva u donošenju odluka na lokalnom i regionalnom nivou. Kroz 16 mjeseci koliko traje projekt organizirati će se trening za jačanje kapaciteta OCD-a u Krapinsko-zagorskoj županiji, osnovati regionalni savjet za razvoj civilnog društva, donijeti regionalni Kodeks o savjetovanju zainteresirane javnosti te provesti kampanja informiranja građana i građanki o procesu donošenja odluka u lokalnoj zajednici.

road_map

 

 

Related Posts

Tags

Share This