IZLOŽBA PORTRETA KARDINALA STEPINCA

ožu 22, 2013 by

IZLOŽBA PORTRETA KARDINALA STEPINCA

U tjednu pred Cvjetnicu Kulturni centar Klanjec u suradnji s udrugom “Hrvatska dijaspora ” i klanječkom župom Navještenja Blažen Djevice Marije otvorio je izložbu “Portreti bl. kardinala Alojzija Stepinca u hrvatskom slikastvu”. 
Na izložbi se svojim portretima bl. kardinala Stepinca predstavljaju Vladimir Blažanović, ak. slikar, Zorica Turkalj, ak. slikarica, Fadil Vejzović, ak. slikar, Božidar Šeremet, ak. slikar, Dragan Kwiatowski, ak. kipar, Jasna Mišković, slikarica, Ante Slatina, slikar, Branimir Gojević, slikar, Stjepan Đukić Pišta, slikar i kipar i Blaženka Počuća, ak. slikarica.
Na otvorenju izložbe u četvrtak, 21. ožujka 2013.,  izložbu i njezinu nakanu posjetiteljima je predstavio Ivica Jurjević iz “Hrvatske dijaspore”, istaknuvši kako je ova, kao i druge izložbe u organizaciji ove udruge, gostovala dosada kako u brojnim europskim gradovima, tako i u Hrvatskoj. U suradnji s brojnim likovnim umjetnicima koji su se rado odazvali njihovu pozivu, “Hrvatska dijaspora” nastoji kulturnim programima povezati domovinu s našim iseljenicima u Europi.
Izložbu je otvorio p. Franjo Jasenović, klanječki župnik, prisjetivši se biografskih podataka iz života kardinala Stepinca kojeg možda najbolje opisuju riječi Franje Kuharića: ” Osobnom je patnjom doživljavao dramu i tragediju svakog čovjeka, bez obzira na njegovu rasnu, nacionalnu ili vjersku pripadnost. Tu univerzalnost ljubavi, crpljenu iz vjere u Isusa Krista i Evanđelje, svjedočio je praktično i konkretno djelima karitativne pomoći i svojim intervencijama da se olakšaju ljudske patnje. Zauzimao se hrabro i odlučno za progonjene, zatvorene, mučene, bez obzira s koje strane dolazila nasilja i nepravde. Zahtijevao je od svake vlasti, da sudovi budu pravedni, zakoni ljudski, postupci čovječni…”
Ovaj kulturni događaj dio je tradicionalnog programa Pasionska baština u Klanjcu kojeg Kulturni centar Klanjec u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske organizira već četvrtu godinu,  a svojim su ga glazbenim nastupom obogatili članovi pjevačkog zbora Župe Navještenja BDM Klanjec, dok je Ivica Jurjević kazivao i svoje stihove posvećene novom papi Franji i to na hrvatskom, ali i španjolskom jeziku.
Izložba u dvorani iznad Gradske knjižnice Klanjec ostaje otvorena do 6. travnja i može se razgledati radnim danom od 8,00 – 16,00 sati i subotom od 8,00 – 13,00 sati.

Related Posts

Tags

Share This