Izložba Mladena Županića i Želimira Krištofića – najposjećenija izložba posljednjih desetljeća

svi 6, 2019 by

Izložba Mladena Županića i Želimira Krištofića – najposjećenija izložba posljednjih desetljeća

Otvorenje izložbe Naša slikarska skitanja Mladena Županića i Želimira Krištofića, koje su povodom ovogodišnjeg Dana grada Klanjca u petak 3. svibnja 2019., u suradnji s autorima, priredili Kulturni centar Klanjec i Gradska knjižnica “Antun Mihanović” bila je zasigurno najposjećeniji kulturni događaj u našem gradu posljednjih, ne samo godina, već možemo slobodno to reći, i desetljeća. Kašnjenje službenog otvorenja od gotovo dvadesetak minuta nije te prekrasne večeri, kojoj nije mogla zasmetati ni kiša, baš nikoga uznemirilo jer ni autorski dvojac ni organizatori nisu vjerojatno očekivali da posjetitelji zbog gužve neće moći ući u izložbenu dvoranu Gradske knjižnice.
Naša slikarska skitanja predstavila su onu drugu, umjetničku, stvaralačku i senzibilnu stranu dvojice klanječkih obrtnika, klanječkih Suhodolčana, motorističkih skitnica i Klanjčana svestranih interesa. Mladenu Županiću ovo je treća izložba kojom se predstavio s pedesetak svojih radova, dok je Želimir Krištofić svoje akvarele, njih 16, oku javnosti pokazao po prvi put. Obojica su ovom izložbom iznenadila, razdragala i oduševila svoje sugrađane, prijatelje, susjede, ali i sve zaljubljenike u likovnu umjetnost.
-Vječna dječačka začuđenost okolnim svijetom, nastojanje što više od toga vidjeti, kušati, dotaknuti, htjeti, moći, ali isto tako i znati, životna je filozofija Mladena Županića. Obično u kasnim „kmičnim vurama“ nastaju njegova platna na kojima sad već prepoznajemo suptilnog slikara, mudrog u  nalaženju sebi primjerenih motiva koje onda uobličuje u slike koje su nam i čitke i bliske. Klanječki kraj, kao i sav zagorski pejzaž, privlači ga slikovitošću, pitomošću brežuljaka, mekoćom obrisa, raznolikošću izgleda. Prijateljski je to dijalog s dragim prostorom. Male zaboravljene kletice, vinorodna padina, draga rijeka, dominanta crkvenog tornja, u varijacijama na temu i doživljeni u različitim godišnjim dobima s rasponima kolorističkog bogatstva, poticaj su Mladenovim slikarskim skitanjima.
Krajolik je to uglavnom slikan bez ljudi, no njihova se prisutnost lako osjeća. Vjerojatan je to razlog zašto tako rado imamo njegove slike u svojim domovima. Sadržajni život otvoren drugima označen je plemenitošću. Takva osoba ostavlja dubok trag. Mladen Županić zasigurno će ga ostaviti u ovom gradu. Ostvaren u punini i kao čovjek i kao umjetnik – istaknula je na otvorenju Snježana Horvatin. Dok je govoreći o svojevrsnom “klanječkom otkriću”, slikaru Želimiru Krištofiću istaknula kako nas uvijek iznova raduje pobuda i potreba naših sugrađana za otkrivanjem kreativnog svijeta u sebi. Radost je tim veća ako ona sadrži i želju da se taj intimni vlastiti svijet preobražen u umjetnički izričaj podijeli i s drugima.Iako malobrojna radovima, s tek njih petnaestak, ova prva izložba Željka Krištofića otkriva nam, prije svega, da nas još uvijek ljudi za koje mislimo da ih dobro poznajemo u njihovim već zadanim životnim preokupacijama mogu iznenaditi otkrivajući nam neki novi, a čarobni svijet svojih unutarnjih emocija i doživljaja svijeta oko sebe. Ljupka arhitektura zapažena okom pažljivog promatrača, zakutak grada, širina pejzaža ili njegov djelić, cvijetak ili pak mirna morska vala Željkovi su tematski interesi, a izložene slike dokaz da je u slikarstvu, kao i u primjerice u pjesništvu, emocija ponekad jednako važna kao i formalno obrazovanje. Možemo se samo nadati da će Željko i dalje „skitati“ za novim doživljajima i novim slikarskim iskustvima, a mi uživati u stvaranju još jednog prepoznatljivog klanječkog slikarskog rukopisa.

U opuštenoj atmosferi punoj razdraganog smijeha i prijateljskih šala svoje su zadovoljstvo ovim kulturnim događajem izrazili i gradonačelnik Zlatko Brlek te župan Željko Kolar koji je prilikom otvaranja izložbe naglasio kako cijelu godinu iščekuje ovu posebnu klanječku večer u predvečerje Dana grada, a ova je nadmašila sva očekivanja. 

Uz Klapu Brv i Branka Grebličkog Venteka pjevalo se ne samo na otvorenju već i dugo nakon njega. Bila je ovo večer u kojoj se Klanjec još jednom pokazao kao grad kulture u punom svom sjaju pa ne čudi da je druženje autora s Klanjčanima i njihovim gostima potrajalo do dugo iza ponoći. 

Izložbu možete pogledati do 24. svibnja.

 

 

Related Posts

Tags

Share This