Izložba fotografija “Zagorske hiže i dvori”

lip 23, 2015 by

Izložba fotografija “Zagorske hiže i dvori”

U Izložbenoj dvorani Kulturnog centra Klanjec u petak, 19. lipnja 2015.  otvorena je izložba fotografija Sare Premužak naziva “Zagorske hiže i dvori” koju posjetitelji mogu razgledati do 1. srpnja, radnim danom od 8-16 i subotom od 8-13 sati.

Tridesetak izloženih fotografija dio su terenskog istraživanja za završni rad ove maturantice Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok koji je rađen uz svesrdnu pomoć mentorice prof. Ruže Leskovar.

Snježana Horvatin otvarajući ovu izložbu, između ostalog, rekla je “Netko je rekao da fotografija nije hobi, već način života. Hoće li se autorica ove izložbe ikada ozbiljnije i profesionalnije baviti fotografijom, ovog je trenutka nemoguće reći, čak i njoj samoj. No, ono što gledatelj može primijetiti ili ne primijetiti već sada kada stoji pred ovim hižama i dvorima ima li Sara fotografsko oko ili ne. Iako joj je pri „klikanju“ ovih fotografija namjera bila upozoriti na zlu sudbinu danas već dobrim dijelom ostataka pitoreskne zagorske arhitekture, koja na našim zelenim bregima odiše nemjerljivom ljepotom i to bez obzira da li su je gradili moćni plemenitaši ili priprosti i siromašni zagorski seljaci, autorica je ovom izložbom dokazala da je „najbitniji dio fotoaparata ona komponenta koja se nalazi nekoliko centimetara iza njega.” A to je upravo Sarino oko koje se na izdvojenim detaljima primjećuje u svoj njegovoj punini.”
Otvorenje izložbe obogatile su Jelena Prekratić u ulozi zaljubljene plemenitašice Hermine iz Priča ispod Cesargrada Marine Krpan Smiljanec i Paula Kosić s nostalgičnim prikazom idiličnog, a danas već zaboravljenog života zagorskog seljaka.
U glazbenom dijelu programa nastupile su Klara Premužak i Marija Turčić na flautama.