Izložba 200 fotografija sa zajedničke fašničke povorke

velj 6, 2016 by

Izložba 200 fotografija sa zajedničke fašničke povorke

Kulturni centar Klanjec priredio je u petak, 5. veljače 2016. izložbu fotografija kojom je uz ovogodišnji Fašnik želio podsjetiti na najuspješnije maske koje su obilježile zajedničku fašničku povorku koja je od 1994. do 2015. godine razveseljavala i nasmijavala posjetitelje u Klanjcu, Kumrovcu i Tuhlju.
Na točno 200 izloženih fotografija u izložbenoj dvorani Gradske knjižnice u Klanjcu mogu se tako vidjeti maskirani pojedinci i grupe i to od legendarnih zagorskih velikana koje su utjelovili Branko Greblički Ventek kao Matija Gubec, Boris Töpfer i Mladen Domjanić  u ulozi Tita i Srečko Blažičko kao Franjo Tuđman te nezaboravni Hrvoje Hrbud kao papa. Osmijeh na lica posjetitelja na otvorenju izložbe izazvala su sjećanja na Ivana Petrišića Keka i  Hrvoja Hrbuda u raznim njihovim idejama za fašničke spelancije od “županica Vlaste Hubicki i Sonje Borovčak”, “Čobana s ovcom”, “Keruma i Seke”… Prisjetili smo se i umješnosti u izradi rekvizita iz radionice Rude Žlendera…a zasigurno su najveću pažnju izazvale fotografije s prvih zajedničkih povorki koje smo već pomalo i zaboravili.
Autorica izložbe Snježana Horvatin istaknula je kako svi koji su sudjelovali u ovim povorkama s pravom mogu biti ponosni na tradiciju koja se održala čak 21 godinu što zasigurno nije malo, ali ova je izložba izazvala i puno nostalgičnih emocija, osobito stoga što se ove godine povorka nije uspjela organizirati. Ova izložba pod nazivom neKulturni fAŠNIK bila je na neki način potaknuta željom da izazove kod dosadašnjih sudionika i ponešto novog entuzijazma kojim bi se započela neka nova fašnička spelancija jer smijeha i zabave nam svima sigurno treba.
U izložbenim vitrinama posjetitelji su mogli vidjeti i originalne brojeve fašničkog lista Samo neč iz 1938., 1939.,1940., 41., 42. godine te se uvjeriti kako je nekadašnje uredništvo bilo puno “zločestije” prema svojim tadašnjim sugrađanima, a cenzure gotovo da i nije bilo.

S obzirom da ovom izložbom nije obuhvaćeno mnogo toga iz povijesti Fašnika u Klanjcu, od predratnih fašničkih zabava u gostionici u zgradi starog kina ili starom hotelu do maskiranih zabava poslije rata u sadašnjoj gradskoj dvorani koje su imale svoju vjernu i brojnu publiku, bit će to zanimljiv izazov za neku novu dokumentarnu izložbu o našem društvenom životu.

Ova je izložba nastala u suradnji s TZ područja Kumrovca, Desinića i Zagorskih Sela, svoje su fotografije posudile obitelji Ventek, Domjanić, Kranjčec, Töpfer, Hrbud, Čižmek, Slaviček, Milan Kladnički i Valentina Vorih, a svojim fotografijama te posebno opremom na osobit je način realizaciji pomogao Muzej Staro selo Kumrovec sa svojom voditeljicom Tatjanom Brlek.

Uz čašu vina, glazbeni program Igora Siročića i Ivana Venteka, u ugodnom i duhovitom društvu naših sugrađana te nekadašnjih sudionika zajedničke fašničke povorke  prisjetili smo se i nekih anegdota, zgoda i nezgoda koje su pratile zajedničku fašničku povorku, a treba reći da je na otvorenje izložbe na koncu, iako s malim zakašnjenjem, stigao i premijer Tihomir Orešković (Hrvoje Hrbud) održavši nadahnuti “govor na hrvatskom jeziku”.

Organizatore su posebno razveselili svi oni koji su se za otvorenje i maskirali.

Related Posts

Tags

Share This