IZLOŽBA BRANKA RUŽIĆA U SALONU GALERIJE

lis 4, 2009 by

b-ruzic-korice-kataloga-press-i-www

U Salonu Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu, u petak 9. 10. 2009. godine u 17 sati, otvara se izložba akademskog kipara i slikara Branka Ružića. 

Branko Ružić (Slavonski Brod, 4. III. 1919. – Zagreb, 27. XI. 2007.) diplomirao je kiparstvo 1944. godine (Lozica, Kršinić) i slikarstvo 1948. godine (Tartaglia) na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bavio se pedagoškim radom te pisao o umjetnosti. Održao je gotovo sedamdeset samostalnih te sudjelovao na više od dvije stotine skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad dobio je brojne nagrade i priznanja, među kojima valja izdvojiti Nagradu grada Zagreba (1968.) i Republičke nagrade za životno djelo “Vladimir Nazor” (1986.). Uz osam javnih skulptura/spomenika, djela mu se nalaze u mnogobrojnim muzejima i galerijama u zemlji i inozemstvu, a najveći broj u Galeriji Ružić i suvremenici (u sastavu Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda), koja je – zahvaljujući njegovoj donaciji od preko

četiri stotine djela i arhivske građe – otvorena 2004. godine u kompleksu Tvrđave Brod.

Povodom 90. godišnjice Ružićeva rođenja, izložbu je koncipirala Romana Tekić, voditeljica Galerije Ružić i suvremenici. Izborom 32 rada iz stalnog postava (24 skulpture i 8 slika) nastoji se zastupiti svaka faza Ružićeva opusa: od prvih skulptura u bronci iz druge polovice pedesetih (Otac, Rajka, Igra…), preko antologijskih radova u drvu iz kasnih sedamdesetih i osamdesetih godina (Limar, Zdenac…), do radova nastalih devedesetih godina prošlog stoljeća, kad je zbog narušena zdravlja omiljeno mu drvo zamijenio kaširanim papirom (Kafka, Dalj, Ljudi na tavici…) i slikarskim platnom (Nebo, Pijana lađa…).

 

Izložba je popraćena katalogom, a bit će otvorena do 9. studenog 2009. godine.

 

voditelj GAA
Božidar Pejković, viši kustos

zp8497586rq

Related Posts

Share This