IZLOŽBA “BOŽIĆNE JASLICE” vlč. MILANA JURANIĆA

pro 23, 2011 by

IZLOŽBA “BOŽIĆNE JASLICE” vlč. MILANA JURANIĆA

Kulturni cnetar Klanjec priredio je u ovo blagdansko vrijeme izložbu božićnih jaslica vlč. Milana Juranića, župnika župe Zagorska Sela u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice “Antun Mihanović”.
Izložba je otvorena u srijedu, 21. prosinca, a posjetitelji je mogu razgledati do 6. siječnja 2012. godine.
Nakon što se u proljeće ove godine klanječkoj publici vlč. Juranić predstavio svojim pasionskim ciklusom skulptura u tehnici papir machea na izložbi Bijeli Vuzem, sada pokazuje svoje izvedbe jaslica u istoj tehnici s kojima sudjeluje na brojnim izložbama u Hrvatskoj, ali i izvan nje.
Svojom osebujnošću i suptilnošću njegova je Milenijska štalica zasjala svom svojom bjelinom 2000. godine na izložbi Sto štalica svijeta u crkvi Santa Maria del Popolo u Rimu. Između ostalih izložaka i te su jaslice izložene na ovoj izložbi u Klanjcu.
Uz Arles 2003, Božić u Provanci 2004., Njemačku, Poljsku, Vukovar, Međunarodni izlog božićnih jaslica u Zagrebu…, Juranićeve jaslice naći će se u Rimu još i 2006. godine.
Izložbu je postavio Vitomir Zamuda, a o vlč. Juraniću na otvorenju je govorila ravnateljica Kulturnog centra Snježana Ricijaš predstavivši ga kao zanesenog umjetnika, ali i svečenika koji rado piše za internetske portale pa su posjetitelji imali priliku na otvorenju čuti i njegov vrlo zanimljiv i poticajni tekst pod nazivom Dva različita božićna kolosijeka koji je 2006. objavio na portalu Križ života.
U glazbenom dijelu programa nekoliko prekrasnih božićnih pjesma izveo je pjevački zbor Župe Navještenja Blažene Djevice Marije s p. Franjom Jesenovićem, a posebno iznenađenje priredili su Trikralski zvezdari zapjevavši pod prozorom Gradske knjižnice. Riječ je o skupini muškaraca iz okolice Kumrovca koji još čuvaju taj stari pučki božićni običaj.
U svakom slučaju, bila je to vrlo lijepa predblagdanska večer u Klanjcu, a sugrađane pozivamo da svakako navrate do Gradske knjižnice i pogledaju božićne jaslice vlč. Milana Juranića.