Izložba akademske kiparice Ane Mušćet

ruj 20, 2017 by

Izložba akademske kiparice Ane Mušćet

ANA MUŠĆET : ZASTAVE – Galerija Antuna Augustinčića, Klanjec, 21. rujna – 21. listopada 2017. – izložba povodom Međunarodnog dana mira 21. rujna

Povodom Međunarodnog dana mira, u četvrtak 21. rujna 2017. u 11.30 sati u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu otvara se izložba akademske kiparice Ane Mušćet.
Izložbu realiziramo u okviru programa Uz Mir za mir, povodom Međunarodnog dana mira 21. rujna, a u sklopu kojega predstavljamo kiparske radove koji se referiraju na temu mira. Time na primjeren način pridonosimo širenju mirotvornog duha i omogućavamo komparaciju različitih likovnih govora.
Ana Mušćet rođena je 1981. godine u Metkoviću. Nakon završene Umjetničke škole u Dubrovniku, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu magistriralaje 2010. g. kroatistiku i rusistiku, a 2016. g. kiparstvo (u klasi prof. SlavomiraDrinkovića) na Akademiji likovnih umjetnosti, s pohvalom summa cum laude. Dobitnica je nekoliko stipendija za izvrsnost, dviju Dekanovih nagrada za uspješnost u radu te posebne Rektorove nagrade za grupni projekt Adventski kalendar. Finalistica je nagrade Essl Art Award za 2015. g. Za rad Na promjenu zraka stručni žiri, što ga je predvodio američki umjetnik Gary Hill, dodijelio joj je II. nagradu na VII. po redu festivalu Passion for Freedom u Londonu. Tim joj je povodom Sveučilište u Zagrebu dodijelilo posebno priznanje za ostvarenje od međunarodne važnosti, a za istoimenu izložbu (o kojoj je HRT snimila emisiju »Trikultura«) 2016. je godine dobila Rektorovu nagradu za individualni umjetnički rad. Iste je godine dobila i stipendiju nizozemske fondacije Woman Education Fund te je na 25. slavonskom biennalu za rad Zastave osvojila Grand Prix, a u siječnju 2017. i nagradu publike. Radovi su joj uvršteni u zbirke suvremene umjetnosti u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku i Galeriji umjetnina u Splitu. Sudjelovala je u više skupnih, a ovo joj je peta samostalna izložba.
Vidjevši Zastave na na Završnoj izložbi studenata Akademije likovnih umjetnosti 2016. u Zagrebu, namah sam poželio da ih pokažemo u Klanjcu povodom Međunarodnog dana mira. Sagledavši ih, bio sam u to siguran: ovaj ingeniozan prijevod u likovni medij velebnih Krležinih Zastava svakako moramo postaviti u našoj Galeriji, uz Augustinčićev Mir i na oku njegovu Krleži.
Krležin posljednji roman kroatistica i kiparica Ana Mušćet suvereno utkiva u svoje prvo epsko djelo: žarom i marom istinskog stvaraoca, od nekoliko tisuća metara uske flizelinske trake i stotine tisuća razumljenih i na njih prepisanih riječi, ispreplićući likovni i verbalni medij, tvori fragilnu i snažnu formu, snaga koje proizlazi upravo iz njene fragilnosti: raspukne li se tkanje, ili riječi izblijede, potvrdit će snagu sjemenki maslačka raznesenih vjetrom.
Kao i Krležine, i Anine Zastave izlaze u nastavcima. Ovih šest izloženih su tek prvi svezak, drugi slijedi uskoro, a sigurni smo da će i tri preostala ugledati svjetlo dana u okviru vremenskog rasponu u kojem su u časopisu Forum objavljivane Krležine Zastave. Ako se to i ne dogodi, ništa zato: ionako su već smještene u našem imaginarnom muzeju.
Zastave Ane Mušćet dolaze nam kao pobjedničke: u međuvremenu su osvojile i glavnu nagradu ocjenjivačkog suda i nagradu publike na 25. slavonskom biennalu te postale dijelom fundusa Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku, kojemu smo svesrdno zahvalni na posudbi. A nadamo se da bi jednom moglo pobijediti i mirotvorstvo koje pronose.
(autor izložbe Božidar Pejković, u popratnom katalogu)
Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske Krapinsko-zagorske županije, a može se razgledati do 21. listopada 2017. godine, u radno vrijeme Galerije, u stalnom postavu koje je i postavljena.

Voditelj GAA:
Božidar Pejković, viši kustos

 

Related Posts

Tags

Share This