Izlet u Čakovec i Štrigovu

lis 20, 2015 by

Izlet u Čakovec i Štrigovu

Članovi Udruge umirovljenika grada Klanjca u kišno jutro 14. listopada krenuli su iz Klanjca put Međimurske županije. Kao i uvijek autobus je bio popunjen dobro raspoloženim putnicima do posljednjeg mjesta.
Posjetili smo poznati franjevački samostan i župnu crkvu sv. Nikole u Čakovcu. Dočekao nas je kao domaćin p. Marko Pustišek, rodom iz naših Gredica, pa nas je i to posebno razveselilo. Uz njegovo vodstvo razgledali smo prekrasnu crkvu i samostan. Svi smo uz vodstvo članice crkvenog zbora naše župe gđe Branke Golubić zapjevali Zdravo Djevo, kraljice Hrvata. U samostanskoj blagavaoni p. Marko počastio nas je pecivom i pićem. Udruzi je darovao i monografiju Franjevci u Čakovcu – 800. godina, 1209.-2009. Još jednom se najtoplije zahvaljujemo našem pateru Marku na gostoprimstvu.
Nakon toga smo krenuli u čakovečki Muzej Međimurja: Kustos muzeja potanko nas je upoznao s poviješću, značajem za Hrvate te tragičnoj pogibiji Petra Zrinskog i Krste Frankopana 1671. u Bečkom Novom Mestu. Također nas je upoznao s velikim projektom turističke promocije tematskih putova u pograničnom području – Putovi Zrinskih.
Razgledali smo i vrlo bogatu tradicijsku zbirku predmeta iz života na dvoru i na selu, kao i izložbu o sudjelovanju u Domovinskom ratu.
Nakon duhovne okrijepe krenuli smo i u okrjepu tijela, dakle put vinskih cesta Štrigove. Zbog kiše, u krajobrazima i vinogradima uživali smo tek pogledom iz autobusa. Završili smo na degustaciji vinske ponude te razgledavanju pripreme vina u jednom većem podrumu u Štrigovi.
Naravno, na kraju smo se počastili međimurskim ručkom i plesom uz izvrsne mlade muzikante te se zabavili na naš prepoznatljivi penzionerski način. Teška srca krenuli smo put Klanjca.

Brankica Greblički

Related Posts

Tags

Share This