Izborna skupština Udruge umirovljenika

ožu 24, 2017 by

Izborna skupština Udruge umirovljenika

Novoizabrana Skupština koju čini 30 izabranih predstavnika koje su članovi Udruge delegirali iz pojedinih klanječkih naselja održala je svoju prvu sjednicu u srijedu, 15. ožujka 2017. Na koncu 2016. godine Udruga je brojila 258 članova. Sjednica je bila i izvještajna za razdoblje od 11. travnja 2013. do 15. ožujka 2017., a izvješće o radu podnijela je predsjednica Katica Kantura,  dok je financijsko izvješće obuhvatilo 2016. godinu. Izvješće o radu Sekcije za tradicijsko rukotvorstvo, koju je osnovao Izvršni odbor 16. ožujka 2015., podnijela je voditeljica Brankica Greblički i to za 2015. i 2016. godinu.
Iz opširnog izvješća predsjednice Udruge vidljivo je da svakako bio najaktivniji Izvršni odbor koji je održao 33 sjednice, a kojima su prisustvovali i članovi Nadzornog odbora te blagajnik. Sjednice Skupštine održavane su jednom godišnje, a radi donošenja novog Statuta održana je 2015. g. i izvanredna sjednica.
Tijekom izvještajnog razdoblja povećana je maksimalno briga za članstvo i to organizacijom izleta, druženja za Novu godinu, Valentinovo, Martinje, godišnje okupljanje svih članova, podjela poklona za navršene okrugle godine živote članova Udruge, odlazaka na kazališne predstave, Advent u Zagrebu, davanje počasti kupnjom vijenaca umrlim članovima, informatičkog opismenjivanja članova (prva smo umirovljenička udruga u Zagorju koja je to organizirala). Sve su aktivnosti bile organizirane u skladu s financijskim mogućnostima, a osim članarine, sredstva su osigurana potporom Grada Klanjca i Matice umirovljenika KZŽ. Iz plana rada nije ostvarena planirana “Pomoć u kući”, iako je postojala volja od strane Udruge, ali  prema usmenim informacijama ta je aktivnost trebala biti organizirana u suradnji s Centrom za socijalnu skrb i Zavodom za zapošljavanje koji bi trebali realizirati takav program, a Udruga umirovljenika bi se priključila sa svojim volonterima.

Iz izvješća Sekcije za tradicijsko rukotvorstvo može se zaključiti da je postignut najvažniji cilj, a to je okupljanje članova na “penzionerskoj kavici” u prostoru Gradske knjižnice srijedom. Tijekom dvije godine bilo je više od stotinjak takvih susreta na kojim se u prosjeku okupi oko 15, a na radionicama uz vjerske blagdane i više članova. Teme su različite, od izrade božićnog nakita, pisanica za Uskrs, ručnog rada-vezenja, štrikanja, heklanja, slikanja na staklu i drugih kreativnih pokušaja. Prva veća aktivnost bila je organizacija izložbe “Iz bakinog ormara” u listopadu 2015. Prigodno su obilježeni Božić, Uskrs, Sekcija se uključila u manifestaciju “Dobro je, klanječko je”, “100% zagorsko”. Uz Uskrs i Božić 2016. organizirana su predavanja etnologa Gorana Škrleca. Sredstva prikupljena donacijama na degustacijama tradicijskih kolača darovana su za potrebe djece slabijeg socijalnog statusa u OŠ Antuna Mihanovića Klanjec. Kroz druženja razmjenjuju se stari recepti, sadnice povrća, voća, cvijeća, ljekovitog bilja, pročitaju tiskovine… No, najbitnije je druženje.
O aktivnostima Udruge čitatelji su mogli čitati na web stranicama grada, Umirovljeničkom listu, Zagorskom listu, Glasu Zagorja zahvaljujući dopisnici, članici Udruge, Brankici Greblički.
Sve aktivnosti realizirane su uz veliku potporu Kulturnog centra i Gradske knjižnice Klanjec.

Iz Financijskog izvješća za 2016. vidljivo je da je Udruga prihodovala 46.414 kuna, a potrošila u skladu s godišnjim planom 44.095 kn. Izvješće je jednoglasno prihvaćeno. Predsjednica je predložila i Plan rada i Financijski plan za 2017. Aktivnosti će uglavnom ostati iste kao i prethodnih godina, uz dopunu da se imenuje tim volontera za “Pomoć u kući” potrebitim članovima kao i za palijativnu skrb za teže bolesnike, ali u koordiniranoj suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa, udrugom “Korak po korak do zdravlja” te obiteljskim liječnikom potrebite osobe. Također da se nastavi s izvještavanjem o radu udruge na gradskim web stranicama i preko drugih glasila.  Financijskim planom za 2017. planiran je prihod od 65.519 kn, a u istom iznosu i rashodi. Planovi su prihvaćeni, a za realizaciju je zadužen Izvršni odbor.

Kako je Skupština bila i izborna, izabrano je novo vodstvo udruge, uz zahvalu na uloženom trudu onom dosadašnjem. Za predsjednicu Udruge ponovno je izabrana Katica Kantura, potpredsjednik je Božidar Pavlinić, a članovi Izvršnog odbora: Irena Borošak, Manda Lena Brajković, Anica Breber, Ankica Hrbud, Nada Ivanuš, Fanika Semenski i Biserka Taboršak. Članovi Nadzornog odbora su Ivica Hrbud, Anica Majcen i Mira Šoban. Udrugu će u Matici umirovljenika KZŽ zastupati Manda Lena Brajković, a povjerenici po naseljima su Irena Borošak, Anica Breber, Katica Kantura, Anica Majcen, Pavlinić Božidar i Mira Šoban.  Za tajnicu je predložena Biserka Taboršak, a odluku će donijeti IO na prvoj sjednici.

Brankica Greblički

Related Posts

Tags

Share This