In memoriam – Marijan Pleško

lip 19, 2023 by

In memoriam – Marijan Pleško

Iako je proživio bogat život dug osam desetljeća, ipak nas je u subotu 17. lipnja 2023. zatekla tužna vijest o iznenadnoj smrti dragog nam sugrađanina Marijana Pleška.
Rođen u poznatoj zanatskoj obitelji iz Dola Klanječkog, završio je 60-tih godina prošlog stoljeća učiteljsku školu te je u klanječkoj osnovnoj školi radio od 1965. do 1976. godine. Nakon toga obavljat će funkcije u tadašnjim društveno-političkim organizacijama te se istaknuti kao predsjednik Socijalističkog saveza Općine Klanjec. U školu se ponovno vraća u razdoblju od 1991. do umirovljenja 2008. godine. U dva je navrata bio ravnatelj škole, sedamdesetih te ponovno devedesetih godina.
Gospodin Marijan ostat će u našem gradu zapamćen po svom iznimnom društvenom angažmanu. Bio je član Hrvatskog planinarskog društva “Cesargrad” od 1974. godine. Kao veliki zaljubljenik u planinarstvo obnašat će dužnost predsjednika Društva osamdesetih i devedesetih godina te mu pripadaju velike zasluge za opstanak i kontinuirani rad klanječkog planinarskog društva. 1990. godine primio je Brončani znak HPS-a za istaknuti rad i doprinos razvoju planinarstva u klanječkom kraju. Od 2014. – 2018. godine bio je član Suda časti, a u dva mandata, od 2002. – 2006. i od 2021. godine do danas, obnašao je dužnost predsjednika Suda časti. 
Poznata je njegova sklonost prikupljanju povijesnih podataka o našem gradu, ljudima i događajima. Uz cijeli niz zanimljivosti i anegdota koje su se iz klanječke povijesti mogle čuti i saznati od Marijana u našim svakodnevnim razgovorima, dugujemo mu veliku zahvalnost za prikupljanje opsežne, vrlo vrijedne i zanimljive arhivske građe o povijesti klanječkog planinarstva i povijesti Dobrovoljnog vatrogasnog društva Klanjec čiji je bio član od 1988. godine, a čemu svjedoči članak objavljen u časopisu za kulturu Hrvatsko zagorje, ali i vrijedne dokumentarne izložbe uz 110. godišnjicu DVD-a Klanjec i 80. obljetnicu HPD-a “Cesargrad”.
Bio je dugogodišnji potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Klanjcu i u dva navrata jedan od inicijatora obnove rada ogranka koji je u Klanjcu osnovan još krajem 19. st. Bio je aktivan član i drugih klanječkih udruga te će nedostajati posebice članovima Eko udruge „Japica“ i Šahovskog kluba „Zelenjak“.
Za veliko zalaganje u radu i ostvarene rezultate u podizanju ugleda i razvitku Grada Klanjca 2018. godine dodijeljena mu je Povelja Grada Klanjca.

Zahvaljujući velikoj požrtvovnosti, entuzijazmu i volonterskom radu Marijana Pleška ostao je trajno sačuvan dio bogate povijesne ostavštine Klanjca i okolice, a na svakom, ali baš svakom, kulturnom i društvenom događaju u našem gradu još dugo ćemo među posjetiteljima tražiti njegovo poznato lice. Kulturni centar Klanjec, Gradska knjižnica, Galerija Antuna Augustinčića, naše kulturne udruge, izgubile su vjernog i uvijek dobronamjernog podupiratelja kojeg će se sjećati s velikim poštovanjem.

Prema njegovoj izričitoj želji posljednji ispraćaj bit će obavljen u krugu obitelji na groblju u Dolu Klanječkom, na njegovoj Gmajni.
Iskrenu kršćansku sućut izražavamo njegovoj obitelji, a gospodina Marijana zadržat ćemo u dragoj i trajnoj uspomeni. 

 

 

 

 

Related Posts

Tags

Share This