In memoriam – Ljerka Narančik Gurović, dr. med.

kol 28, 2023 by

In memoriam – Ljerka Narančik Gurović, dr. med.

U Zagrebu je u subotu 19. kolovoza 2023. godine, samo dva dana nakon 84. rođendana, iscrpljena dugom i teškom bolešću, preminula Ljerka Narančik-Gurović, liječnica, ali i slikarica, pjesnikinja i aktivistica koja je ostavila neizbrisiv trag u našem gradu i cijeloj klanječkoj okolici.

Ljerka Narančik-Gurović rođena je u Zagrebu 17. 8. 1939. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, završila specijalizaciju iz pedijatrije i dva postdiplomska studija: medicinsku citodijagnostiku i socijalnu pedijatriju.
Prvo radno mjesto bilo joj je u Krapinskim Toplicama, zatim u  Dardi pa u Klanjcu, kojem će se rado vraćati tijekom cijelog života. 
Nakon nekoliko godina rada u klanječkom Domu zdravlja vratila se u Zagreb gdje je deset godina provela u Hitnoj pomoći. Kao pedijatar zaposlila se kratko u DZ Črnomerec. Slijedi dugogodišnje razdoblje rada u Dječjoj bolnici Srebrnjak. Osnivačica je i voditeljica Jedinice za fizikalnu i inhalacionu terapiju, Dnevne bolnice, voditeljica Astma tima s kojim je vodila edukaciju pacijenata, roditelja, ali i pedijatrijskih timova Hrvatske. Također je bila predsjednica Udruge roditelja djece astmatičara Zagrebačke županije. Jedno je vrijeme bila v.d. ravnatelja bolnice. Sudjelovala je na brojnim stručnim i znanstvenim skupovima.  Bila je vrlo aktivna članica Odbora za zdravstveni turizam i prirodne ljekovite činitelje pri Akademiji medicinskih znanosti Hrvatske, članica pedijatrijsko-pulmološke, pedijatrijske i alergološke sekcije pri Zboru liječnika Hrvatske.
Kao dugogodišnja članica Hrvatskoga likovnog društva Zagreb svoje likovne radove izložila je na pedesetak skupnih te petnaestak samostalnih izložbi slika diljem Hrvatske. Bila je članica je Hrvatskozagorskoga književnog društva te su joj  književni radovi objavljeni u  Hrvatskozagorskim književnim zbornicima 2009., 2014., 2016.  godine, a 2018. godine Kulturni centar Klanjec objavio joj je zbirku pjesama Dio moga neba.

Liječnica koja je davno otišla iz klanječkoga Doma zdravlja, ali za svoje Klanjčane zauvijek je ostala njihova „teta doktorica“. Za savjet, za pomoć, za što god da smo trebali, osobito kad je bilo u pitanju zdravlje naših najmlađih – naša „teta Ljerka“  bila je tu. Vedra, nasmijana, uvijek optimistična i nadasve stručna. Jedna od inicijatorica Stručnog skupa „Proljetni susreti u Klanjcu“ svojim je entuzijazmom okupila cijeli niz vrsnih hrvatskih stručnjaka koji su nas tijekom godina educirali o cijelom nizu zdravstvenih tema. Grad Klanjec 2017. godine dodijelio joj je Povelju Grada Klanjca za veliko zalaganje u radu i ostvarene rezultate u podizanju ugleda i razvitku Grada Klanjca.
Oplemenila je ovaj grad i svojim umjetničkim darom poklonivši nam prekrasne likovne izložbe u Gradskoj knjižnici koje ćemo pamtiti i kao neke od najposjećenijih kulturnih događaja u našem gradu proteklih desetljeća. Osoba koja je ovaj grad i njegove ljude voljela svim svojim srcem i jedna od onih zbog kojih se može reći da je Klanjec i danas grad velikih i plemenitih ljudi.
Napustila nas je renesansna intelektualka širokih znanstvenih interesa, a u isto vrijeme umjetnica osobitog senzibiliteta.
“Život mi je bio dinamičan i zanimljiv. Mnoštvo sjećanja u kutu duše ne miruje…” – rekla je u jednom razgovoru za Zagorski list. 
Malo je ljudi koji poput Ljerke nisu izgubili svoje vrijeme, već su ga godinama strpljivo i nadahnuto, sa samo njoj znanim odricanjima i žrtvama, ugradili u drugog čovjeka, u ljubav i prijateljstvo koje u svakom srcu koje ju je poznavalo može u ovom tužnom trenutku izazvati samo drhtaj neizmjernog poštovanja … prema teti Ljerki, doktorici, pjesnikinji, slikarici, prijateljici … 

Posljednji ispraćaj bit će u srijedu 30. kolovoza 2023. godine u 12:30 sati u krematoriju na Mirogoju.
Iskrenu sućut izražavamo članovima obitelji, brojnim prijateljima, kolegama i poznanicima, a našu Ljerku zadržat ćemo u dragoj i trajnoj uspomeni. 

 

 

 

 

 

Related Posts

Tags

Share This