HRVATSKA U EUROPSKOJ UNIJI!

srp 1, 2013 by

HRVATSKA U EUROPSKOJ UNIJI!

Svečanom središnjom županijskom proslavom te cjelodnevnim zabavnim programom u Zagorskim Selima obilježen je jučer ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju. Središnjoj svečanosti u organizaciji Općine Zagorska Sela te Krapinsko-zagorske županije, a u suradnji s Občinom Podčetrtek, su uz načelnika Željka Kodrnju te župana Željka Kolara zajedno s zamjenicima i predsjednicom Županijske skupštine uz brojne uzvanike prisustvovali i veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Vojko Volk, ministri slovenske Vlade Samo Omerzel i Stanko Stepišnik te ministri hrvatske Vlade Siniša Hajdaš Dončić i Darko Lorencin. Gosti iz Slovenije stigli su u Zagorska Sela simbolično se vozeći cestovnim vlakom. Svečanosti su bili prisutni i brojni čelnici jedinica lokalne samuprave pa tako i Grada Klanjca, a odazvali su joj se, uistinu, mnogobrojni stanovnici iz cijelog Zagorja i susjednog pograničnog područja.

Uz izvedbu himne Europske unije, Slovenije i Hrvatske te prigodne govore, gosti govornici potvrdili su u svojim obraćanjima dobru dugogodišnju suradnju hrvatskog i slovenskog naroda koja će ukidanjem granica postati još intenzivnija. U glazbenom programu na svečanosti kod općinske zgrade sudjelovali su oktet „Osti jarej“ iz Podčetrtka i mješoviti pjevački zbor KUD-a “Đuro Orlić“, dok su na štandovima svi posjetitelji mogli kušati domaće kolače zagorskih domaćica.

Nakon svečanog dijela program se nastavio na igralištu u Zagorskim Selima gdje se najprije igrala nogometna utakmica između slovenske i hrvatske mladeži, a zatim i prijateljska utakmica između župana, načelnika i gradonačelnika s hrvatske strane te čelnika lokalne samouprave i ministara sa slovenske strane.

Zabavni program na igralištu uz besplatnu hranu i piće za sve posjetitelje nastavio se cijelu večer uz nastup KUD-a „Željezničar“ Rijeka, KUD-a „Đuro Orlić“ Zagorska Sela, Etno udruge „ZIPKA“ Kumrovec, Klape Cambi te F-banda. Također, na kraju programa posjetitelji su mogli uživati u velikom prigodnom vatrometu nakon čega su se načelnik Željko Kodrnja te župan Podčetrtka Peter Misja simbolično sastali na graničnom mostu.

Cijelu svečanost su počasnim pucnjevima uveličali članovi kuburaške udruge „Sv. Martin“ Poljana Sutlanska.

Izvor: Krapinsko-zagorska županija

Related Posts

Tags

Share This